Ansip ütles Delfile, et Euroopa Parlamendi liberaalid on kogu aeg vastandunud sellele nii-öelda Spitzenkandidatide süsteemile ja ALDE-l ei olnud oma Spitzenkandidati. Taanlane Margrethe Vestager, üks võimalik kandidaat Euroopa Komisjoni presidendi kohale, oli Ansipi sõnul Team Europe'i esinumber.

"See Spitzenkandidati süsteem oli mõeldud selleks, et teha Euroopa tähtsate institutsioonide mehitamine inimestele enam arusaadavaks. Aga tunnistagem – ega Eestis Euroopa Parlamendi valimistel inimesed Spitzenkandidatidele küll ei mõelnud," märkis Ansip.

Ansip peab enda sõnul väga mõistlikuks, et kui esinumbrid ei sobi, siis kaalutakse järgmisi kandidaate. "Ursula von der Leyen on ju tegelikult olnud Angela Merkeli valitsuse minister alates Angela Merkeli ametisse asumisest. Ta on erinevaid ministriportfelle kandnud ja kaitseministrina ta sõnumid on väga selged olnud," märkis ta.

Ansip lisas, et kui Saksamaa otsustas saata suhteliselt arvestatava väekontingendi Leetu, siis von der Leyen pidas seal kõne, mille sõnumid olid Balti riikide jaoks selged. "Ma arvan, et kõigis kolmes Balti riigis kindlasti Ursula von der Leyenit toetatakse sellel ametikohal," sõnas ta.

Ansip möönis, et von der Leyeni kandidatuur on tekitanud nii Saksamaal kui ka mujal küsimusi, kuid tema arvates on von der Leyen hea kandidaat. "See inimene, kes on Angela Merkeli valitsuses olnud kõik need aastad alates 2005. aastast, peab olema hea ka Angela Merkeli mõõdupuu järgi," sõnas ta.

Eile õhtul valisid Euroopa Liidu riikide juhid pärast pikka arutelu lõpuks ära tähtsate ametikohtade nominendid: Euroopa Komisjoni presidendi kandidaadiks sai praegune Saksa kaitseminister Ursula von der Leyen, Euroopa Keskpanga juhiks kandideerib senine Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) juht, prantslane Christine Lagarde, EL-i kõrgeks välispoliitikajuhiks Hispaania välisminister Josep Borrell. Samuti valisid EL-i liidrid juba ära Euroopa Ülemkogu eesistuja Donald Tuski järglase, selleks saab Belgiapeaminister Charles Michel.

Euroopa Komisjoni presidendi, Euroopa Keskpanga presidendi ja EL-i kõrge välispoliitikajuhi peab juuli keskel ametisse kinnitama Euroopa Parlament.