Haigekassa rahastatava hanke kogumaht on 33 500 doosi, millest 28 500 on planeeritud leetritest ohustatud tervishoiuasutuste töötajatele. Nende hulka kuuluvad ka apteekrid ja farmatseudid.

Ülejäävad 5000 doosi jäävad vaktsiini varu moodustamiseks terviseameti juurde kontaktsete koheseks vaktsineerimiseks. Tänavu on Eestis leetritesse haigestunud 25 inimest.

Haigekassa juhatuse esimees Rain Laane juhib tähelepanu, et tegemist on Eesti Haigekassa erakorralise otsusega olukorras, kus otsuste viibimine võib riigis kiiresti viia leetrite epideemiani ning vaktsiinid epideemilise leviku tõkestamiseks puuduvad.

"Meie hinnangul on vajalik jätkata koostööd aruteludega ning kokku leppida nakkushaiguste epideemilise leviku riskitasemed ja alused suuremahuliste vaktsiinihangete korralduseks ja rahastamiseks tingimustes kus turu iseregulatsioon puudub," sedastas ta teavituskirjas sotsiaal- ja rahandusministeeriumile ning terviseametile.

Riigihange kuulutatakse vaktsiini saamiseks kuulutatakse välja hiljemalt 15. juulil. Hanke tulemustest teavitatakse augustis.

Turu-uuringute põhjal on täna varaseim võimalik uus tarne 2019 lõpp-2020 algus, mil alustatakse planeeritult tervishoiutöötajate vaktsineerimiseks vaktsiini väljastamisega. Kontaktsetele on võimalik varu eraldada kohe, kui planeeritud riigihange edukalt läbi viidud ja hankeleping allkirjastatud.

Terviseamet soovitab vaktsineerida

Leetrite leviku tõttu nii Euroopas kui Eestis on hüppeliselt suurenenud täiskasvanute soov end leetrite vastu vaktsineerida, mis omakorda on suurendanud riikide huvi MMR-vaktsiini vastu, teatas terviseamet.

Kuigi aeg-ajalt võib ka Eestis täiskasvanutele mõeldud MMR-vaktsiini puudu jääda, tegeleb riik pidevalt vaktsiini otsimise ja vaktsiinivarude täiendamisega. Laste ja leetrihaigega kokkupuutunute jaoks on vaktsiin ka praegu olemas.

Leetrite vastu vaktsineerida soovivatel inimestel soovitab terviseamet võtta ühendust oma perearstiga, kes soovi kohaselt vajaliku koguse vaktsiini saab ette tellida. Leetrite antikehasid organismis saab määrata tasulises laboris. Lisaks on võimalik vaktsineerida ka vaktsineerimiskabinetis

Leetrite laine raputab maailma

Leetrid on väga nakkav haigus ning viiruse levikut saab piiritleda haigete varajase väljaselgitamisega, nende isoleerimise ja raviga. Oluline on kõikide lähikontaktsete väljaselgitamine, jälgimine inkubatsiooni perioodi jooksul ja vajadusel vaktsineerimine.

Leetrite esmasteks haigusnähtudeks on palaviku tõus, halb enesetunne, köha, nohu, silma sidekesta põletik ja valgusekartus. Mõne päeva pärast ilmub nahale iseloomulik lööve, mis algab kõrvade tagant ning levib edasi näole ja kaelale ning hiljem ülejäänud kehale. Leetritesse haigestunu on nakkusohtlik 4–5 päeva enne ja kuni 5 päeva pärast lööbe teket. Haiguse peiteaeg on kuni 21 päeva. Haigusel spetsiifilist ravi ei ole, leevendatakse vaid sümptomeid.

Rasedal on leetritesse haigestumisel immuunpuudulikkuse tõttu kõrgendatud risk raskekujulise haigusvormi tekkimiseks. Leetrid võivad lapseootel naisel põhjustada iseeneslikku aborti, loote enneaegset sündi või alakaalu

Maailma terviseorganisatsiooni ehk WHO andmetel kolmekordistus eelmisel aastal Euroopa regioonis haigestumine leetritesse – Euroopas registreeriti üle 114 000 haigestunu, neist üle 90 inimese suri.