Bolti globaalne kommunikatsioonijuht Marek Unt sõnas, et tõukerattad on kui iga teine sõiduvahend, mistõttu oleks naiivne arvata, et tõukerataste puhul jäävad õnnetused olemata.

Elektrilised tõukerattad on maailmas populaarsust kogunud viimase aasta jooksul, Tallinna linnapilti jõudsid Bolti tõukerattad vaid kuu aega tagasi.

Selle ajaga on juhtunud üks tõsisem õnnetus purjuspäi sõitnud mehega, kes seaduse silmis oli aga jalakäija. Tõukeratas on seaduse kohaselt jalakäija abivahend, mitte sõiduvahend ja seetõttu ei kehti sellega sõitmisel samad nõuded, mis näiteks jalgrattaga sõitmisel. PPA pressiesindaja Marianne Ubalehe sõnutsi võib purjuspäi elektrilise tõukerattaga sõita, kuid iga inimene peab ise oma seisundit kaalutledes enda võimeid hindama. "Aga hoolimata kõigist turvanõuetest või ohutusabinõudest on liikluses lõpuks iga inimene iseenda ja teiste ohutuse eest vastutamas," kinnitas Bolti kommunikatsioonijuht Marek Unt.

Väikseid kukkumisi elektritõukeratastega on kindlasti veel olnud, millest Bolt, PPA, kiirabi ega maanteeamet teada ei saa. Tallinna kiirabi juht Raul Adlas nentis, et kergliiklusvahendite kasutajatega juhtub kergemaid õnnetusi päevas neli kuni viis, levinumad vigastused on luumurrud ja peapõrutused. Selliste õnnetuste puhul ei fikseerita, millist kergliiklusvahendit inimene parasjagu kasutas, mistõttu ei ole võimalik hinnata, kui palju kukutakse elektritõukerattaga sõites.

Ohutus ennekõike

Bolti tõukerattaga soovitatakse sõita kõnniteel ja seejuures rõhutatakse tähelepanelikkust, et jalakäijatest kiiremini sõitvad tõukeratturid kõndijaid ei ohustaks. Kuigi liikluseeskirjad ei kohusta tõukerattaga sõites kiivrit kanda, soovitatakse seda siiski ohutuse tagamiseks kasutada. "Kui küsida, kas pole tülikas seda [kiivrit] kogu aeg kaasas kanda, siis peab küsima vastu, kas jätaksime autos turvavöö kinnitamata seetõttu, et see ei ole mugav," lausus Unt.

Elektrilised tõukerattad võimaldavad inimestel autota linnas ringi liikuda ja seeläbi keskkonnasäästlikumalt elada. Unt mainib, et tõukeratturite tagasiside põhjal saab kinnitada, et tõukerataste kasutamine avab võimaluse auto koju jätta. "Meie näeme tõukerattaid kui keskkonnasäästlikku, mugavat ja tihti kiireimat viisi linnas liiklemiseks," ütles Unt ja lisas, et põhjalikku uurimistööd elektriliste tõukerataste kasutamisest Eestis pole tema veel märganud.

Kuigi Bolti tõukeratastega on kaasnenud tagasilöögid nagu vandalism ja ilmnenud regulatsioonide puudulikkus, on Bolti hinnangul elektritõukerataste populaarsus Tallinnas ja Pärnus üks suurimaid õnnestumisi. Bolt plaanib rataste rendiga laieneda üha rohkematesse linnadesse. Samuti lõi Bolt võimaluse väikeettevõtjatel ise oma tõukerattaparki nende platvormil hallata. Nii avati teenus näiteks Riias, kus partnerettevõte kasutab Bolti tugisüsteeme.

"Meie peamine eesmärk on koondada erinevad võimalused linnas ringi liikumiseks oma platvormile, et kasutajatel oleks võimalikult lihtne otsustada, mis on parajasti soodsaim või kiireim," selgitas Unt.