"Mina toetan endiselt Perlingu jätkamist," ütles isamaalasest justiitsminister Raivo Aeg täna Delfile. "Minu hinnangul on ta teinud head tööd ja väärib sel kohal jätkamist." Sama seisukohta on varemalt väljendanud ka Keskerakond.

Ehkki riigi peaprokuröri ametisse nimetamine on justiitsministri ülesanne, ei ole Aegil õnnestunud seda juba kuid teha ning paistab, et see ei õnnestu ka lähitulevikus. Nimelt leppis valitsus enne ametisse asumist kokku, et otsused tehakse konsensuslikult ning selles küsimuses ei ole EKREga õnnestunud üksmeelt leida.

EKRE on oma vastumeelsust Perlingu osas korduvalt väljendanud. Näiteks ütles erakonna esimees ja siseminister Mart Helme juunis Delfile, et Perling ei ole riigi peaprokuröri kohale ainus ja asendamatu inimene ning lisas, et EKRE-l on sellele kohale hoopis oma kandidaat välja pakkuda. Ent tänaseni ei ole EKRE seda teinud. Ka minister Aeg kinnitas täna, et EKRE ei ole talle ühtegi kandidaati tutvustanud. "Ootan huviga," lisas ta.

Samas möönis justiitsminister, et ega uue peaprokuröri nimetamine polegi valitsusele olnud kõige pakilisem ülesanne, sest sellega on aega sisuliselt oktoobri lõpuni. "Eks siin põgusalt ikka vahetevahel on sellest räägitud, aga suve aeg ja paljud inimesed puhkavad. Kohe täitub sada päeva, pigem on need saja päeva valitsuse tööplaani teemad siin jutuks olnud," rääkis ta.

"Tõesti, väga raske on ennustada, millal me selles selgust saame ja kuidas need lahendused on," ütles Aeg. "Ma ei hakka spekulatsioone õhku viskama."

Ent mis saab siis, kui valitsuserakondadel ei õnnestu Perlingu ametiaja lõpuks kokkuleppele jõuda? "Ega siis selle pärast ühe institutsiooni töö seisma jää. Keegi on kohusetäitja senikaua kuni uus riigi peaprokurör leitakse."

Kas üldse ja millal on EKRE-l kavas omapoolse kandidaadiga välja tulla, pole selge, sest alates möödunud nädalast ei ole õnnestunud Helmelt sel teemal ühtegi kommentaari saada. Poliitik ei vasta kõnedele ega kirjadele, samuti ei ole küsimustele vastuseid saanud siseministri kommunikatsiooninõunik Erki Helemäe vahendusel.

Varemalt on Helme korduvalt väitnud, et Perling on poliitiliselt kallutatud ja suunab protsesse. Samuti on talle ette jäänud peaprokuröri abielu kaitsepolitsei peadirektori asetäitja Martin Perlinguga, mis Helme hinnangul ei "mõju Eesti juriidilisele süsteemile kõige paremini." Perling vastas kriitikale, et antud teema tõstatati juba viis aastat tagasi. "Seda kaaluti ning arutati põhjalikult ja ei nähtud selles probleemi."

Perlingu viimane tööpäev riigi peaprokurörina on 30. oktoobril.