Tänases Eesti Päevalehe nädalalõpulisas LP avalikustas riigikogulane Kalle Palling, et tõmbub tagasi Eesti tipp-poliitikast ning lahkub riigikogust. Tema otsus oli osalt ootamatu, kuid kui vaadata seda koos temaga koos poliitikuteed alustanud teiste reformierakondlaste hiljutiste otsustega, asetub Pallingu samm ühte pilti teiste tuntud reformierakondlastega.

Joala klubi on 2001. aastal sündinud mitteametlik seltsing, kuhu kuulusid mitmed noored reformierakondlased, kes hiljem tõusid Eestis mõjukatele poliitilistele positsioonidele. Esimest korda sattus seltskond sellises formaadis kokku ühel seminaril Jurmalas ning nende ööbimispaik meenutas filmis Teisikud nähtud nõukogudeaegset hotelli. Kuna filmis mängis peaosa Jaak Joala, siis sellest ajast edaspidi koguneski noorte poliitikute seltskond ettekäändega kuulata just Joala laule ning koos pidutseda. Sellest ka klubi nimi.

Klubi asutajaliikmete sekka kuulus Remo Holsmer. Pärast 2000. aastal Reformierakonda astumist tegi ta kiiret karjääri esmalt Tallinna linnas, tõustes abilinnapea nõuniku kohalt 2004. aastaks Kristiine linnaosa vanemaks. 2005. aastal töötas peaminister Andrus Ansipi nõunikuna ja valiti 2011. aastal riigikogu liikmeks. Pärast 2016.aastal Reformierakonna opositsiooni kukkumist oli ta riigikogus rahanduskomisjoni aseesimees.

Eelmisel aastal otsustas Holsmer poliitikast lahkuda ning suundus tööle erasektorisse Cramo Estonia AS-i juhatuse liikmeks.

Poliitilise karjääri kõige kõrgemas tipus käis ära Taavi Rõivas, kes jõudis kaks aastat ja kaheksa kuud valitsust juhtida, kuniks pidi 2016. aasta hilissügisel Stenbocki maja võtmed Jüri Ratasele üle andma. Sealt edasi tegutses ta riigikogu aseesimehena, kust pidi lahkuma pärast 2017. aasta oktoobris lahvatanud ahistamisskandaali. Täna on ta riigikogu Reformierakonna fraktsiooni aseesimees.

Samuti on täna erakonna fraktsiooni aseesimees Keit Pentus-Rosimannus, kes on ka Joala klubi asutajaliige. Tema on jõudnud olla minister kahel korral, juhtides esmalt keskkonnaministeeriumi ning siis välisministeeriumi. Ta abiellus 2012. aastal teise Joala klubi asutajaliikme Rain Rosimannusega, keda on nimetatud Reformierakonna halliks kardinaliks ning kellel on kahtlemata olnud erakonnas suur mõju. Rain Rosimannus on olnud mitme riigikogu koosseisu liige, kuid praegu ei paista tema poliitiline tegevus avalikult silma.

Taavi Rõivas ja Kalle Palling panid aluse Joala klubile, mis koondas mitmeid noori mõjukaid reformierakondlasi.

>Tänavu kevadel lahkus riigikogust veidi hiljem Joala klubiga liitunud Arto Aas. Tema poliitilise karjääri esimesed silmapaistev ametikoht oli 2007. aastal peaminister Ansipi büroo juhajana ning neli aastat hiljem valiti ta riigikokku. Pärast 2015. aasta valimisi sai temast riigihalduse minister, kus sai tegutseda kuni valitsuskoalitsiooni lagunemiseni 2016. aasta novembris. Alates maikuust alustas tööd tööandjate keskliidu juhina. Ühtlasi astus ta seetõttu välja ka Reformierakonnast, kus oli olnud liige üle 20 aasta.

Kuigi Joala klubi sõpruskond on üksteise toel jõudnud olla mitmetel mõjukatel positsioonidel, on Joala klubi sees olnud erakonna juhtimise tõttu ka tülisid. Kemplused erakonnale juhi leidmise üle olid osalt ka põhjuseks Pallingu lahkumisel poliitikast.

„2016. aastat toimunu tegi erakonnale väga palju haiget. Mitte niivõrd opositsiooni langemine, aga sellele järgnenu. Poliitikast lahkumise meeleolu hakkas tekkima seetõttu, et mina ja päris paljud teised saime aru, et meie konkurendid polnud meist enam väljapool, vaid meie seas,”sõnas Palling tänases intervjuus, viidates haiget tegemise all lõputuna näivale erakonnale esimeeste valimiste jada.

„Ma aimasin juba 2016. aasta sügisel, et midagi minus toimub. Pärast toonaseid suuri väljakutseid – opositsiooni jäämine, sellega leppimine, sisemised lõputa vaidlused mitte selle üle, kes on Liivimaa kõvem ratsutaja, vaid kes peaks olema... Kõik see viib sädeme kustumiseni ja läbipõlemiseni,”osundas Palling lahkumisotsuseni viinud sündmustele.

Traagikast, mis tabas Joala klubi pärast 2016. aastal valitsusest kukkumist, on sobivad lauluread laulnud Jaak Joala ise.

"Oo kuidas soovin, et meenuksid sulle

päevad, mis õnnes veetsime koos.

Kas polnud elu meil siis palju helgem

ja päikegi kuumem kui muinasloos?

Koltunud lehti nüüd langemas puudelt,

sa näed, pole unund' mul veel.

Koltunud lehti nüüd langemas puudelt,

jääb mälestus murtud kõrrena veel..."