Tõenäoliselt sooritas mees enesetapu, mida ta väidetavalt juba varemgi üritas, ent ametlik surma põhjus on veel väljaselgitamisel, vahendab uudistekanal BBC.

Alles mõne nädala eest leiti ta kambrist poolteadvusetuna vigastustega kaelal ja ta oli selle tõttu ka jälgimise all. Täna hommikul avastati ta oma kambrist aga samasuguste vigastustega. Arstide püüded teda tagasi elule tuua ei toonud edu.

Epsteinile esitati juuli kuu algul kriminaalsüüdistus alaealiste tüdrukute seksitööle sündimises.

66-aastane mees ise teatas New Yorgi kohtu ette astudes, et ei tunnista end seksikaubanduses ega alaealiste tütarlaste kupeldamises süüdi. Süüdistuse järgi juhtis Epstein võrgustikku, mille abiga sai ta seksuaalselt ära kasutada kümneid alaealisi tüdrukuid. Ohvreid kasutas ta väidetavalt uute värbamiseks.

USA tööminister Alexander Acosta, kes 2008. aastal prokurörina töötades Epsteini vastu leebust üles näitas, astus eelmise kuu keskel ametist tagasi.

2008. aastal sõlmis prokuratuur nimelt Acosta juhtimisel Epsteiniga äärmiselt ebatavalise kokkuleppe, päästes tolle kõigist föderaalsüüdistustest, mis puudutasid enam kui 30-t alaealiste kuritarvitamise juhtumit. FBI uurijad olid juba jõudnud koostada 53-leheküljelise süüdistuskokkuvõtte, ent juurdlus lõpetati.

Selle asemel tunnistas Epstein end osariigi tasandil süüdi kahes leebemas kuriteos, millega kuulutati tema ohvrid lihtsalt prostituutideks. Peale selle anti immuniteet Epsteini võimalikele kaasosalistele, ehkki neid isikuid ei nimetatud. Epsteinile määrati vaid aasta ja kuu pikkune vangistus, kusjuures ta tohtis iga päev vanglast lahkuda, et oma luksuslikke firmaruume külastada.

Pilved Epsteini ja seega ka Acosta pea kohal hakkasid taas kogunema, kui ajaleht Miami Herald avaldas novembris oma uurimistöö käigus kogutud info. Ajaleht tegi kindlaks 80 naist, keda miljardär 2000-ndate alguses kuritarvitas. Enamik on praegu 20-ndates või 30-ndates. Acosta sõlmitud kokkuleppe muudab eriti skandaalseks fakt, et see oli salajane. Ohvreid kokkuleppest ei teavitatud, rääkimata nende arvamuse küsimisest.

Föderaalseaduste järgi aga tuleb ohvreid sellistest kokkulepetest enne teavitada, et nad saaksid menetluses osaleda. Veebruaris otsustas föderaalkohtunik Kenneth Marra, et Acosta ja talle alluvad prokurörid salastasid kokkuleppe seadusevastaselt. Marra sõnul oleks vaja olnud ka föderaaluurimist. „Epstein tegi teiste kaasosalistega koostööd, kasutades alaealisi mitte ainult enda, vaid ka teiste isikute seksuaalseks rahuldamiseks,” märkis kohtunik.