Lilleväli ütles hiljem, et tegemist oli kahetsusväärse kommunikatsiooniveaga. Kantsler Lauri Lugna ütles, et tema usaldab Lillevälja.

Mais kiitis valitsus heaks eelarvestrateegia, mis nägi ette ka kärpeid. Juba toona rõhutas valitsus, et siseturvalisuse palkade või töötajate pealt ei plaanita kärpeid teha, kuigi allasutustele seda infot kärpeplaanide koostamisel ei edastatud.

Nii avaldatigi nädala alguses politsei- ja piirivalveameti siseveebis, et kärbete korral tuleb 70-80 inimest koondada, kokku kaoks 150 ametit, kuid osad inimesed jääksid töökohaga, kuna mingeid rolle saab kas liita või osad ametikohad olidki seni täitmata.

Ka päästeamet edastas samal päeval, et nende jaoks tähendavad kärped seda, et kas tuleb teha vähem ennetustööd või kasutada päästetehnikat üle selle eluea.

Kärpeplaanidest rääkimine kulmineerus neljapäeval sellega, et siseministrit asendav rahandusminister Martin Helme läks politseijuhi Elmar Vaheri juurde kahe paberiga. Üks oli vabatahtlik lahkumisavaldus ja teine ametist eemaldamise käskkiri, millel oli justkui ka siseministeeriumi kantsleri Lauri Lugna allkiri all. Vaher keeldus mõlema allkirjastamisest. Lugna lisas, et pole dokumenti näinud ja ei teadnud käskkirja koostamisest midagi.

Hiljem selgitas siseministeerium, et sääraste dokumentide mustandite koostamine on tavaline, kuid Vaher selgitas, et tema sai Martin Helmega rääkides aru, nagu oleks tegemist allkirjastatud dokumendiga. Mart Helme kinnitas Vaherile, et tema on otsuse kooskõlastanud.

Mart Helme väitis, et Vaher tulistas Helmele selga, rääkides meediaga võimalikest politseiametnike koondamisest. Siiski on oluline märkida, et Vaher pole selle perioodi vältel väitnud, et ta on sunnitud politseinikke koondama. PPA teates seisis, et kui PPA kulusid kärbitakse kolme protsendi võrra, siis tuleb politseiametnikke koondada. "Inimeste töökohti puudutavad eelkõige need ettepanekud, mis on seotud teeninduskohtade või pakutava teenuse vähendamisega," seisis teates. Mart Helme ütles: "Ta korrutas sulaselget valet meedias korduvalt ja korduvalt," viidates sellega, nagu oleks Vaher öelnud, et valitsus sunnib politseinikke koondama.

Eile teatas peaminister, et kohtus isa-poeg Helmetega ning jõuti kokkuleppele, et Vaheri suhtes distsiplinaarmenetlust ei algatata. "Minu hinnangul on väga üheselt selge, et see tegu oli täiesti lubamatu ning säärased algatused ei tohi korduda. Ainult sellisel juhul on valitsuse edasine koostöö võimalik," teatas Ratas. Sotsid soovivad aga algatada siseministri umbusaldamist, see oleks juba praeguse valitsuse teine kord, kui Mart Helmet umbusaldatakse. Martin Helme postitas sotsiaalmeediasse, et koalitsioon on tugev.

Valitsusest on seni lahkunud üks minister, infotehnoloogiaminister Marti Kuusik, kes oli ametis pisut üle ühe ööpäeva, kuna tema kohta selgus, et Kuusik olevat enda naise suhtes korduvalt koduvägivalda kasutanud. Prokuratuur teatas juuli lõpus, et saadab Kuusiku süüdistusakti kohtusse.