Tegemist on ettevõttega, mis sattus Soome võimude tähelapanu alla, sest omandas ebaselgetel kaalutlustel kinnisvara riigi strateegiliselt tähtsate objektide läheduses.

Soome kohus võttis mullu sügisel juhtumiga seoses vahi alla 51-aastase Eesti kodaniku Boriss Iljitšovi, kes töötas kunagi Paide linnavalitsuse autojuhina ning kuulus kohaliku ukraina kultuuriseltsi juhatusse.

"Firma (Airiston Helmi) on likvideerimise protsessis ega saa töötada. <...> Ja nüüd toimub objektide müük. Tegelikult toimusid täna esimesed tehingud," rääkis advokaat Kari Wati 19. augustil Fontankale.

Tema sõnul on ainsad kinnisvara ostjad soomlased. Wati kinnitas ka, et politseiuurimise tõttu sulgesid Soome pangad ettevõtte kontod. "Rahapesu seadused on muutunud nii karmiks, et pangad soovivad olla ettevaatlikumad ja eelistavad kontosid sulgeda," ütles Wati.

Airiston Helmi kahtlustatakse miljonite eurode suuruste summade pesus. Alates 2007. aastast, kui ettevõte registreeriti, oli selle aktsiaseltsi juhatuse esimees Venemaa kodakondsusega Pavel Melnikov, kes on tuntud tuntud sanitaartehniliste kaubamärgi Valtec ja Venemaa jaemüügivõrgu Vesta Tradingu asutaja.

Soome poliitikud ja meedia väidavad, et venelased ostsid maad strateegilistel eesmärkidel. Näiteks ostis ettevõte Turu saarestikus 15 objekti. Politsei pole veel teatanud, kui palju raha nende arvates pesti, kuid läbiotsimiste käigus konfiskeeriti 3 miljonit eurot sularaha. Juhtumiga seoses arreteeriti ja hiljem vabastati Venemaa kodanik ja Eesti kodanik.

Soome politsei hinnangul viiakse kõik juurdlustoimingud lõpule sel suvel.

Turu saarestikus toimus mullu septembris massiivne operatsioon, kus osales sadu politseiametnikke.
Iltalehti on kirjutanud, et kahtlustatav firma Ariston Helmi on ostnud kokku maatükke Turu saarestikus, samuti on selle esindajad ostnud sõjaväe oksjonitelt vanu veesõidukeid.
Kuivõrd operatsioonis osales sadu inimesi, on Soome meedias avaldatud kahtlust, et vahest pole tegu siiski tavapärase rahapesu-uurimisega, kahtlustatakse, et luubialune ettevõte on seotud Vene sõjaväega.