Reformierakond otsustas laupäevasel juhatuse koosolekul, et kutsub Elmar Vaheri ebaseadusliku kohalt kangutamise katsega seoses kokku riigikogu erakorralise istungi, kus kavatsetakse esitada umbusaldusavaldus peaminister Jüri Ratase vastu.

Esialgu oli jutt võimalikust erakorralisest istungist ehk isegi selle nädala lõpus, kuid nüüd sihitakse Delfi andmeil riigikogu võimalikku kogunemist tuleval esmaspäeval.

Avaldust plaanitakse koostöös sotsidega, kellega viimistletakse teksti ja kogutakse sellele riigikogu liikmete allkirju. Plaani kohaselt peaks erakorralist istungit nõudva avaldusega välja tuldama homme.

Kõige lihtsam asja käik on see, et umbusalduse avaldamise eelnõu esitatakse, peaminister nõuab selle kohest hääletamist ja koalitsioon paneb kiiresti oma häältega asja paika.

Kuid, kui võimuliit peaks tahtma, siis on võimalik asja ka venitada. Seaduse järgi saab riigikogu erakorraline istung toimuda vaid vähemalt 51 saadiku kohalolekul. Seega saaks koalitsioon opositsiooni algatatud istungit mitte toimuda lasta, kui selle saadikud lihtsalt kohale ei ilmu.

Võimalus on ka peenemalt opositsiooni torpedeerida. Saab küll erakorralise istungi avada, kuid enne umbusalduse avalduse esitamist nõuda kohaloleku kontrolli. Kui siis ei registreeri end kohale 51 saadikut, lõppeb istung ja punkti arutelu kohe.

Kuid see iseenesest ei lõpeta umbusalduse küsimust. Kui erakorralisel istungil ei õnnestu umbusaldust hääletada, siis jääb see riigikogusse nö tiksuma seniks, kui riigikogu esimees küsimuse mõne korralise ehk tavalise istungi päevakorda paneb ja hääletus aset leiab. Riigikogu sügisesed istungid algavad 9. septembril.

Reformierakonna juhatus otsustas laupäeval seoses politseijuht Elmar Vaheri ebaseadusliku ametist tagandamise katsega kutsuda kokku Riigikogu erakorraline istungjärk, et avaldada umbusaldust peaminister Jüri Ratasele.

“Eestil ei ole toimivat valitsust ja selle eest vastutab peaminister. Valitsuse ministrid ületavad võimupiire, ei pea seadusi ja reegleid millekski, sisuliselt sülitavad õigusriigi peale ja peaminister vaatab seda pealt ja ütleb, et kõik on hästi. Peaminister vastutab nii selle segaduse kui ka varasemate segaduste eest ja seetõttu otsustame avaldada umbusaldust peaminister Jüri Ratasele,” ütles Reformierakonna esimees Kaja Kallas partei otsuse kohta nädalavahetusel.