"Minu liigitamine teadlastest „petturite“ sekka Postimehe poolt on pahatahtlik ja meelevaldne, kuna doktorandid ei peagi teadma, kust nad palka saavad. Nende ülesandeks on õppida tegema teadust ja seda olen ma tõendatult teinud täpselt vastavalt oma doktorandi-nooremteaduri töölepingule mind antud artiklis puudutaval ajaperioodil," kirjutas Soe sotsiaalmeedias.

"Minu toonases töölepingus on selgelt kirjas, et minu peamiseks tööülesandeks on doktoritöö kirjutamine koostöös juhendajaga. Samuti olen oma tegevusi kooskõlastanud antud projekti vastutava täitjaga. Ühtegi dokumenti ma sealjuures võltsinud ei ole, kedagi petnud ei ole ja mingeid saladusi pole pidanud," lisas ta.

Kes vassib?

TalTechi Ragnar Nurkse innovatsiooni ja valitsemise instituudis toimunud euroraha pettuse avalikustas Eestis elav ameeriklane, ülikooli doktorant Keegan McBride. McBride andis pettusest rektor Jaak Aaviksoole teada juba viis kuud tagasi, ent skeemitamine jätkus.

Eilsel pressikonverentsil lükkas Aaviksoo McBride'i väited tagasi, öeldes, et ta ei saanud kõnealuse projekti kohta piisavalt täpset infot, et seda uurida. "Tõepoolest ta [McBride - toim] ütles, et Nurkse instituudis on esitatud andmeid tõele mittevastavalt ja need olid väga räiged süüdistused," sõnas Aaviksoo.

"Kui oleks olnud konkreetne sisend, oleksin saanud konkreetseid projekte kontrollida," lisas rektor, viidates, et ta ei tegutsenud viis kuud tagasi, kuna vilepuhuja palus anonüümsust ja diskreetsust.

Eile ütles McBride Delfile, et Aaviksoo valetas pressikonverentsil ning esitas toimetusele vestluse tema ja Aaviksoo vahel, millest ilmneb, et tänavu märtsi keskel võttis doktorant rektoriga ühendust. Ta soovis rektorile rääkida eurotoetustest, lisades juurde, et tal on tõestusmaterjali süstemaatilisest pettusest.

Ühtlasi tõestavad Postimehe valduses olevad salvestised, et McBride pakkus Aaviksoole asitõendeid, ent rektor neid ei soovinud.

Aaviksoo hakkab McBride'i väiteid uurima

Esitatud väidete ja europrojektide täitmisega seotud teiste asjaolude väljaselgitamiseks moodustas tehnikaülikooli rektor Jaak Aaviksoo komisjoni, mida juhib teadusprorektor professor Renno Veinthal. Komisjon peaks esitama esmase aruande nädala aja jooksul.

Muuhulgas peaks komisjon selgitama asjaolu, miks Euroopa Liidu varasemad kontrollid, sealhulgas TTÜ rektori poolt aprillis tellitud erakorraline audit, ei ole süsteemseid rikkumisi tuvastanud.