Advokaadibüroo Sorainen jurist Illimar Pärnamägi tunnistas, et president Kaljulaid on nende klient, vahendab ERRi uudisteportaal.

"Me otseselt ei saa ju presidendile neid asju ette valmistada. Õigusnõu selle raames küll küsiti ja seda me ka andsime," kinnitas ta.

Asjade edasist kulgu ei osanud Pärnamägi kommenteerida ja ütles, et selles suhtes ei ole ka mingeid kokkuleppeid.

Ta lisas, et formaalselt on advokaadibürool võimalus minna presidenti ka riigikohtusse esindama, aga tema hinnangul president kui riigipea ilmselt sellist teenust ei telli.

Kaljulaid otsustas märtsi algul jätta välja kuulutamata seaduse, millega oleks suurendatud kaitseväe õigusi varjatult kontrollida isikuandmeid ning isikut varjatult jälgida, kuna seadus on vastuolus põhiseadusega ning võib oluliselt riivata inimeste põhiõigusi, kuid riigikogu võttis 29. mai istungil seaduse muutmata kujul siiski vastu.

Juunis otsustas president seaduse teist korda jätta välja kuulutamata ning pöördus riigikohtusse taotlusega kuulutada 29. mail vastu võetud seadus põhiseadusega vastuolus olevaks. Riigikohtule edastatud otsuses tõi riigipea välja, et meie põhiseaduslikus ruumis on kaitseväe pädevus ja volitused tihedalt seotud sõjaseisukorraga. Rahuolukorras on pädevus tegeleda siseriiklike ohtude ennetamise ja tõrjumisega jäetud julgeolekuasutustele ja korrakaitseorganitele.