“Jälgin üha kasvava murelikkusega Tallinna tehnikaülikooli ümber toimunut ja toimuvat – vaatamata kahele vastavateemalisele pressikonverentsile ei ole avalikkusel veel selgeid vastuseid. Töörahu taastamiseks nii TTÜ-s kui ka kogu teadlaskonnas on neid aga vaja," ütles Reps Delfile.

Haridusminister lisas, et ta kutsus Aaviksoo homseks, kolmapäevaks, 4. septembriks, ministeeriumisse kohtumisele.

Möödunud kuul jõudsid avalikkuse ette kahtlused, et TTÜ Ragnar Nurkse innovatsiooni ja valitsemise instituut sai Euroopa Liidust projekti OpenGovIntelligence jaoks raha pettuse abil, kui tööajatabelitesse lisati teadlased, kes projekti tegelikult kaasatud polnudki. Aaviksood teavitati võimalikust pettusest juba viis kuud tagasi.

Eile keskpäeval andsid Tallinna tehnikaülikooli teadusprorektor Renno Veinthal, rektor Jaak Aaviksoo ja arvutisüsteemide instituudi professor Jaan Raik aru Ragnar Nurkse instituudi võimaliku eurorahapettuse kohta. Veinthal kinnitas, et TTÜ-s asja uurimiseks loodud komisjon leidis küll reeglite rikkumisi, ent mitte tõendeid petuskeemi kohta.

Põhja ringkonnaprokuratuur alustas võimaliku petuskeemi uurimist soodustuskelmuse paragrahvi põhjal. Rektor Jaak Aaviksoo on varem öelnud, et lahkub ametist, kui prokuratuur peaks esitama talle või koolile kahtlustuse. Ta lisas eile, et kaalub tagasiastumist siis, kui avalik surve TTÜ teadlastele peaks liiga suureks muutuma.