Täna Eesti Loodusmuuseumi hoovis avatav näitus toob külastajate ette nii söödavad kui söögiks kõlbmatud seened ning juhib tähelepanu sellele, kuidas ära tunda surmavalt mürgised seened. „Meie sügisene seenenäitus on alati veidi erinev ja iseloomlik käesolevale seeneaastale – saame näitusel eksponeerida vaid neid seeneliike, mida tänavune sügis meile pakub,“ rääkis näituse kuraator Marja-Liisa Kämärä.

„Kindlasti saab loodusmuuseumi seenenäitusel aimu nii seeneriigi mitmekesisusest kui ka seeneliikide eristamistunnusest,“ selgitas Kämärä. „Viimaseid on väga oluline tunda, sest ohtlikud seened ei hoiata enda eest ei kindla värvuse, halva lõhna ega kibeda maitsega ning ussitadagi võivad nad samamoodi kui ohutud seeneliigid. Enne metsa minekut tuleb eeltöö ära teha ja meie seenenäitus on vajalike teadmiste ammutamiseks hea koht,“ lisas ta.

Sel aastal on näitusel eraldi fookuses seente osade vaatlemisoskus ja pildistamine. „Tänavu lähme alustuseks päris algusesse tagasi – räägime sellest, milliseid seene osasid on oluline tunda. Seene osade tundmine on seene määramisel ja hilisemaks määramiseks tehtava foto tegemisel väga tähtis – kui seene osasid ei tunne, võivad olulised tunnused märkamata jääda ning määramine ebaõnnestuda,“ rääkis Kämärä.

„On väga tore, et määramisel ise hätta jäädes on abi otsimine niivõrd populaarne, pöördutakse nii otse meie poole kui ka küsitakse erinevates sotsiaalmeedia gruppides seal olevatelt inimestelt, aga kui määramise aluseks on foto, kus on olulised seene tunnused peidus, siis võib õige liigi nimetamine olla väga keeruline,“ sõnas Kämärä. „Selle pärast ka seda teemat tänavu eraldi käsitleme,“ ütles ta ning lisas: „Kelle seenekorvi on aga juba jõudnud mõni seen, mille määramisega ise toime ei tule, saab sellega julgelt seenenäitusele tuua – kogu näituse aja on kohapeal olemas konsultandid, kes määramisel abiks on.“

Seenenäituse avapäeval on lisaks seenenäitusele Eesti Loodusmuuseumi hoovis avatud ka puuseente ning majaseente väljapanekud. Näitused on aga vaid üks osa tänavu esimest korda toimuva Seenefestivali programmist. Täna kella 12-18 Laial tänaval toimuv Seenefestival toob kokku väga eriilmelised tegijad ja seeneteemad ning pakub tegevusi, kuulamist ja vaatamist kogu perele.