Laeva omanikfirma esindaja Ulrich Restemeyer ütles Delfile, firma teeb dokumentaalfilmi ja kõik vajalikud load on ettevõttel olemas.

Restemeyer ütles, et ka Soome rannavalvelaev käis Estonia hukkumispaigal kohal laeva kontrollimas, kuid sõitis seejärel uuesti minema. Sukeldumisi kohapeal ei toimuvat.

Millise firmaga tegemist on, Restemeyer ei avaldanud. Seda, kas filmitegijad püüavad teha Estoniast veealuseid ülesvõtteid, ei osanud Restemeyer öelda.

Piirivalve teatel jõudis tuukrilaev Fritz Reuter esmaspäeva pärastlõunal Estonia hukkumispaika vahendas Helsingin Sanomat. Eelnevalt oli piirivalve saanud teate, et laeva meeskonnal on kavas piirkonnas sukelduda.

Soome piirivalve patrull-laev Turva võttis Fritz Reuteriga kontakti ja soovitas meeskonnal piirkonda mitte sukelduda ega muul viisil Estonia hauarahu rikkuda.

Palvest hoolimata lasti Fritz Reuterilt vette tõenäoliselt allveerobot, mis hilisõhtul merest välja toodi.


Estonia vrakk lebab küll rahvusvahelistes vetes, kuid Soome majandusvööndis. Vraki asukohta ja hauarahust kinnipidamist kontrollib Lääne-Soome rannavalve. Sukeldumiskeeld kehtib siiski vaid vastava lepingu allkirjastanud Läänemeremaade esindajatele, kelle seas on nii Eesti, Soome kui ka Rootsi. Saksamaad nende hulgas ei ole.

Soome piirivalve andis vahejuhtumist Saksa ametivõimudele teada ja selle uurimine käib.