Eelnõu esitaja Kalle Laaneti sõnul on eelnõu üdiks lihtne põhimõte – kohalik omavalitsus peab saama oma territooriumil teha vajalikke otsuseid ning kohaliku elu eest ise vastutada.

"Tänase korrakaitseseaduse alusel saab selliseid keelde rakendada vaid öörahu ajal, mis lõpeb tööpäevadel kell kuus ja puhkepäevadel kell seitse. Nüüd anname omavalitsusele õiguse hommikul seda piirangut kella 10-ni laiendada" rääkis Laanet. Õhtune piir, mis on seatud tööpäevadele eelnevatel õhtutel kella 22-ks ja puhkepäevadele eelnevatel õhtutel südaööks, jääb muutumatuks.

"Probleem on mõne asutusega, kuid tavaline mitmetes omavalitsutes. Olles sellega aastaid kokku puutunud, näinud nii Kuressaares kui Tallinnas, püüan veenda ka teisi poliitilisi jõude ja valitsust meie saadikute algatust toetama," sõnas Laanet.

Reformierakonna saadikute eelnõu tulemusena saaksid kohalike omavalitsuste volikogud piirata alkohoolse joogi jaemüüki kohapeal tarbimiseks tööpäevale eelneval ööl kella 22–10, puhkepäevale eelneval ööl südaööst kuni kella 10-ni.

Ka keskerakondlasest Tallinna linnapea Mihhail Kõlvart pöördus majandus- ja taristuminister Taavi Aasa poole ettepanekuga kaaluda alkoholiseaduse muutmist, mis võimaldaks linnal lubada alkoholi müüki baarides ja teistes meelelahutuskohtades kohapeal tarbimiseks hommikul alates kella 10-st.