Merisalu vallutas Nepaalis Himaalaja mäestikus asuva 8136 meetri kõrguse Manaslu.

Tegemist pole nn jalutamise mäega – Manaslu on tehniline ja keeruliste ilmaoludega mägi, mis nepaali keelses tõlkes tähendab Mountain of Spirit.

Oma 8136 meetri kõrgusega on tegemist maailma kõrguselt kaheksanda mäetipuga ning selle vallutamist peetakse vägagi keeruliseks.

Enne tõsist ettevõtmist aklimatiseerus Katrin sellel suvel mitmetel mägedel. Näiteks augustis tõusid Eesti alpinistid Priit Joosu, Ain Rästa, Andras Kaasik ja Krista Kirspuu 7439 meetri kõrgusele Jengish Chokusu (endise nimega Võidu tipp ehk Pik Pobeda) mäetipule. Eesti grupist jõudis Lauri Ehrenpreis 7100 meetri kõrgusel asuva nii nimetatud Musta Obeliskini ja Katrin Merisalu ning Fred Viidul 6400 m kõrgusel asuva vahelaagrini.

Manaslule tõusis ta rahvusvahelise grupiga, kuhu kuulusid kreeklane, kanadalane ja kaks rumeenlast. Neist kreeklane oli grupi vanim, raporteeris naine läbi carmini.

Kui Katrini varasemate mägede vallutamistega on suurem hulk lähemaid ja kaugemaid sõpru-tuttavaid kursis olnud, siis Manasluks valmistus ta suure saladuskatte all – laiem sõpruskond sai naise järjekordsest vallutusest teada alles täna hommikul, mil ta oma abikaasa Aivari kaudu raporteeris: "tehtud!"

Manaslu mägi vallutati esmakordselt 1956. aastal, mil tippu tõusid Toshio Imanishi ja Gyalzen Norbu.

Eelmisel suvel võttis kuueliikmeline Eesti alpinistide rühm eesotsas Katrin Merisaluga ette raske ülesande vallutada Tadžikistani poolel asuva Pamiiri mäestiku kaks kõrgeimat tippu: Ismoili Somoni ehk endine Kommunismi mäetipp (7495 m) ja Korženevskaja ehk Kuh-i-Santalaki mäetipp (7105 m).

Merisalu käis samas kohas ka juba 2017. aastal ja siis tuli tal teha raske valik, kumba tippu püüda. Otsus tehti Kommunismi – nimetagem seda mäetippu Ismoili Somoni asemel edaspidi nii, sest maailmas tuntakse teda endiselt vana nime all – kasuks. "Aga mina jäin haigeks ja mind viidi alla. Samal ajal läks minu rühm mäkke. Olin all täiesti üksi, mul polnud telkigi. Ja siis kutsusid baaslaagris ettevalmistusi teinud Vene alpinistid mind endaga kaasa Korženevskajat proovima,"
rääkis Merisalu.

Selleks ajaks oli Merisalu teda vaevanud kõhutõvest juba taastunud ja otsustas katsetada – kaotada polnud midagi. Merisalu sõnul on see unikaalne, et venelased ta toona üles kutsusid. "Seda tavaliselt ei juhtu, et keegi võtaks ilma telgita asjapulga endaga kaasa. Väga empaatiline tegu nende poolt. Nii tõusingi sisuliselt ilma aklimatiseerumiseta 7000 meetri kõrguse mäe tippu. Vene rühmas olnud arst naeris, et Eesti naised on tapmatud," meenutas Merisalu.

Möödunud suvel vallutas naine ka Ismoili Somoni.

Merisalu on käinud veel paljudel mäetippudel: Kaukasuses Elbrusel (5642), Türgi kõrgeimal tipul Araratil (5137), Iraani kõrgeimal tipul Damavandil (5604 m), Aafrika katusel Kilimanjarol (5895), läänepoolkera kõrgeimal mäel Aconqagual (6962), Mont Blancil (4810), Leninil (7134) ja veel paljudel.

Õnnitlusi saab Katrinile saata SIIN.