Parvlaev Estonia katastroofi 25. aastapäeva eel sõnas peaminister Jüri Ratas Delfile, et uute uurimistega laevahuku osas ei maksa kiirustada. Enne tuleb sotti saada, mis alustel uurimist alustataks ning tuleb arvestada, et hukkunute lähedastele haiget ei teeks.

„Loomulikult tekitavad mitmed laevaõnnetusega seotud asjaolud küsimusi, millele senised uurimised on püüdnud ka vastuseid anda. Täiendava uurimise puhul peaks meil siiski enne olema väga selge, millist uut infot saame aluseks võtta ning mida sellega saavutada, et me ei tekitaks kõigile kaotusevalus lähedastele vaid uut pettumust ja üleelamisi,” teatas Ratas.

Aastatel 2005–2009 valitsuse laevahuku uurimiskomisjoni juhtinud Margus Kurm tõdes ETV arutelusaates „Suud puhtaks”, et kuivõrd Estonia uppumisega seoses ei olnud lõplik uurimisraport rahuldav, soovitas ta valitsusel teha täiendav uurimine. 2009. aastal valminud komisjoni järelduste põhjal Andrus Ansipi valitsus aga uut uurimist ei algatanud. „Kahju ja see piinab minu südametunnistust siiamaani,” sõnas Kurm.

Lisaks rääkis Kurm tänases Eesti Päevalehes, et laevahuku järgselt antud ellujääjate tunnistustes on piisavalt vasturääkivusi ametliku lõppraportiga ning kuniks laevakere pole uuritud, jäävad kõik laevaõnnetusega seostatud stsenaariumid teoreetilisteks arvamusteks.

„Arvan, et vraki ülestõstmiseks puudus vajadus. Laevakere põhjaosa oli suures osas, võib olla isegi täies ulatuses nähtav ning seda oleks saanud ka vee all uurida ja filmida,” ütles ta.

Eesti Päevalehe tänane juhtkiri märkis, et vraki süsteemne ülevaatamine oleks nüüd, veerand sajandit hiljem, siiski võimalik.

„Arvestades seda, kui palju emotsioone ja küsimusi Estonia huku teema endiselt tekitab, oleks see ka vajalik. Sukeldujate ekspeditsioon ei suudaks anda vastuseid kõigile küsimustele, kuid tõenäoliselt suudaks see tuua selguse küsimusse, mis tekitab kõige enam kahtlusi ametlikus versioonis – kas laeva põhjas on auk või mitte. Kui pole, kinnitab see praegust ametlikku versiooni. Kui on, siis annab see selge põhjuse alustada uut uurimist.”