Kaks sõiduautot peatati maksu- ja tolliameti (MTA) töötajate poolt riskianalüüsi tulemusena, kontrolli käigus leitigi autodesse ehitatud peidikutest kokku üle 100 tuhande sigareti, mille pakkidel puudusid nii maksumärgid kui nõuetekohased hoiatused terviseriskide kohta. Kui kinnipeetud kogus salasigarette oleks jõudnud Eestis mustale turule, jäänuks riigil maksudena saamata ligikaudu 13 tuhat eurot.

MTA uurimisosakonna Lääne talituse juhi Peeter Paisuotsa sõnul on juhtum hea näide tõhusast menetlusest, kus kohtuotsuseni jõutakse 48 tunni jooksul alates kuriteo tuvastamisest. „Tõhus võitlus salakaubandusega saab võimalikuks vaid tänu suurepärasele koostööle, seda nii prokuratuuri kui ka politsei- ja piirivalveametiga,“ rõhutas Paisuots.

Prokuratuuri ja süüdistatavate vahel sõlmitud karistuskokkuleppe järgi karistatakse kolme meest suures koguses salasigarettide vedamise eest võrdselt aasta ja kuue kuu pikkuse vangistusega, mida ei pea ära kandma, kui nad 3 aasta jooksul ei pane toime uut rikkumist. „Lisakaristusena saadetakse nad riigist välja ja järgmised 5 aastat kehtib neile Eestisse sissesõidukeeld,“ ütles prokurör Marika Salmistu.

Meestelt konfiskeeriti nii maksumärkideta salasigaretid kui nende vedamiseks kasutatud sõiduautod Fiat Ulysse ja Hyundai Trajet. „Kui autot kasutatakse salakauba vedamiseks, on see kuriteo toimepanemise vahend ja konfiskeeritakse koos salakaubaga,“ ütles prokurör.