Eestis toimub Vaimse tervise ja heaolu koalitsiooni (VATEK) eestvedamisel täna mess "Eluline ja oluline" Rahvusraamatukogu saalis ja fuajees kell 12.00 - 18.30. Messiga soovitakse tõsta inimeste teadlikkust depressiooni ja suitsiidi olemusest ja ennetamise võimalustest.

Mitmed suitsiidid on raputanud viimasel ajal Eesti ühiskonda ning enamasti kaasneb kurbusega ka jõuetus, et aega ei ole võimalik tagasi keerata, vigade paranduseks võimalus puudub. Seetõttu kutsume inimesi üles omandama oskuseid hädas inimesega suhtlemiseks ja vajadusel enda abistamiseks.

„Just teadmatus muudab depressiooni väga hirmutavaks nii selle põdejale kui ka tema lähedastele. Ometi on see väga levinud vaimse tervise probleem, mida saab ravida,“ rääkis vaimse tervise kuu eestvedaja ja sotsiaaltervishoiu professor Merike Sisask.

„Depressiooni taga ei pruugi sugugi olla alati suur kriis, see võib tekkida ka pikaajalise tööstressi või pisikeste probleemide kuhjumise järel. Kõik võib olla isegi näiliselt hästi, aga ometi valdab inimest masendus, jõetus, ükskõiksus. Seetõttu on oluline märgata inimest enda kõrval, kodus, tööl, sõpruskonnas. Parim abi on alati rahulik ja empaatiline kuulamine ning vajadusel ka spetsialisti juurde suunamine.“

Tänasel vaimse tervise päeva messil saavad külastajad suhelda spetsialistidega personaalselt, kes on kogunenud messilaudesse abi saamise võimalusi tutvustama. Messipäeva teises pooles on võimalik osaleda erinevates väiksemates töötubades. Messipäeval selgub, kuidas märgata varakult probleemi ja suitsiidimõtlemist ning mida ette võtta, kuidas toetada ja abistada enesetapu sooritanud inimese lähedasi, millised on eneseabivõtted ja vaimse tervise esmaabi. Depressiooni olemust lahatakse otse ja ausalt nii vestlusringis, mida juhib Mari-Liis Lill, kui ka teatrietendusel „Kustuta mind ära“.