1999. aasta augustis juhtis toonane Tallinna linnavolikogu nõunik Väli autot alkoholijoobes ning jäi politseile teoga vahele. Esialgu valetas Savisaare nõunik Väli ajakirjanikele, et purjuspäi juhtimine on Reformierakonna väljamõeldis ja ta pole paar päeva suvilast väljunudki. Järgmisel päeval tunnistas toonane keskerakondlane, et valetas, kuna kaotas juhtunu tõttu enesevalitsusele. Väli lisas, et oli lõunasöögi kõrvale joonud klaasi õlut ning ta ei ohustanud autorooli istudes kellegi elu.

Hiljem selgus, et Väli oli 1999. aasta mais sama patuga vahele jäänud. Väli teatas Eesti Päevalehe usutluses, et tema hinnangul on pärast paari õlle joomist normaalne autot juhtida. “Jah, arvan tõesti nii. Lõuna kõrvale õlut juues ei mõtle sellest ja ajaline nihe oli ka üle tunni. Ma ei olnud ju purjus ometigi, absoluutseltki mitte,” ütles ta. Väli lahkus Keskerakonnast, Tallinna linnavolikogu nõuniku ametikohalt ja poliitikast. Kohus karistas Välit tingimisi, võttis aastaks õiguse autot juhtida ning lisaks pidi ta maksma 1400 krooni sundraha.

Võlad, dokumendi võltsimine ja kelmus

Õigusrikkumised aga jätkusid. 2000. aasta märtsis mõistis Tallinna linnakohus inkassofirma Intrumi kasuks Välilt välja üle 47 000 krooni. Nimelt tellis Väli 1998. aastal endale uued aknad ning nende paigalduse, kuid jättis akende ja töö eest ettevõttele maksmata. Kuna Väli kohtuotsust ei täitnud, mõisteti talle kolmekuuline tingimisi vangistus.

Järgmisena nõudis Välilt võlgade tasumist Ühispank. 1998. aastal võttis Väli koos elukaaslasega uue auto soetamiseks 100 000 krooni tarbimislaenu. 2001. aasta maiks oli võlg kasvanud 142 000 kroonini. Sama aasta lõpuks esitas Ühispank uue võlanõude, mis oli 59 173 krooni, Väli jõudis vahepeal osa nõudest ära maksta.

Jakko Väli pidi taas kohtuuksi kulutama 2009. aastal, kui ta mõisteti süüdi omastamises, kelmuses ja dokumendi võltsimises. Selle eest määrati Välile üheaastane tingimisi vangistus kaheaastase katseajaga. Süüdistuse kohaselt puuviljade müügiga tegelenud ettevõttes ekspordijuhina töötanud Väli omastas 2006. aastal ligi 30 000 krooni ulatuses vara. Pärast enda ametist vabastamist ei tagastanud Väli tööandjale auto suverehve ega sülearvutit. Rehvid ta hiljem siiski tagastas, kuid sülearvuti jäi kadunuks.

Samuti süüdistati Väli selles, et kasutas firma kütusekaarti korduvalt enda sõiduautode tankimiseks.

Peale selle pettis Väli reisifirmalt Travel in Tours 2007. aasta veebruaris võltsitud garantiikirja alusel välja puhkusereisi Egiptusesse. Soov Kirjastuses müügimehena toona töötanud Väli esitas reisi saamiseks kirjastuse nimelt võltsitud garantiikirja. Kui aga reisifirmale reisi eest raha ei laekunud, tuli pettus ilmsiks ning Väli kaotas töö. Reisifirma nõudis Välilt reisi eest 15 461 krooni.

Konflikt Ernitsaga

Ka mullu sattus Väli skandaali. Riigikogu liige Peeter Ernits teatas, et toona Tallinna Televisiooni saate “Otse kümnesse” saatejuht Jakko Väli käis erakondade juures sooviga osta endale 4000 euroga valimisnimekirja koht. Ernitsa info pärines väidetavalt suuremate erakondade juhtidelt. "Mina ei ole Toompeal erakondadele raha pakkumas käinud, küll aga on mul olnud kandideerimisest vägagi konkreetselt juttu nii Jaanus Karilaidi kui ka Mart Helmega. Nende poolt on välja käidud ka summad, mida nimekirja tippu paigutatavatelt kandidaatidelt oodatakse, kuid Ernitsa 4000 eurot on see väiklane mehike ise välja mõelnud," rääkis Väli siis Eesti Rahvusringhäälingule.

Lisaks nimetas Väli Ernitsat kibestunud ja kahepalgeliseks argpüksiks, kellele meeldib selja tagant teistele nuga selga lüüa. “Tuletan meelde, et Keskerakonnast lahkus mees samamoodi argpükslikult, sellest erakonna juhtkonda informeerimata," lisas Väli.

Märtsis kandideeris Jakko Väli Harju- ja Raplamaal Eestimaa Roheliste nimekirjas. Väli kogus 236 häält. Äriregistri andmetel astus ta Roheliste erakonda tänavu 2. märtsil.

EKRE fraktsiooni nõunik Aarne Mäe ütles, et ei saa infot Väli uue ametikoha kohta kinnitada ega ümber lükata. “Oodake esmaspäevane pressiteade ära,” sõnas Mäe. Delfi andmetel proovis Väli kuude kaupa majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumis endale head kohta kindlustada. Jakko Väli postitas aga reede ennelõunal sotsiaalmeediasse: “On amet uus oktoobrikuus. Tuleb soomusrüü selga ajada, mõõgatera teravaks ihuda ja suled ära teritada. Lahingusse! Täpsemalt juba esmaspäeval!”

Jakko Väli sotsiaalmeediapostitus.