Helena (täisnimi toimetusele teada) nentis, et kohalike meeleolu on seinast seina. “Kohalikud inimesed - katalaanid - ei taha vägivalda, pigem tahavad nad, et keegi neid kuulaks,” sõnas ta. Helena väitel on üleüldiselt olukord hullem kui 1. oktoobril paar aastat tagasi. 2017. aastal toimus Kataloonia iseseisvusreferendum, mida pidas Hispaania valitsus illegaalselt. 92 protsenti inimestest hääletasid Kataloonia iseseisvuse poolt. Referendum kulmineerus politseinike ja kohalike konfliktiga, milles said viga üle 1000 inimese.

Seekordne meeleavaldus sai aga alguse sellest, kui kohalikele kataloonia poliitikutele määrati 10-13 aastat vanglakaristust, sest nad aitasid kaasa demokraatlikule rahvahääletusele. “Mõrvar või vägistaja saab tavaliselt 10-15 aastat vanglakaristust,” märkis Helena.

Kohalikud tulid tänavatele. Kogunemised olid rahulikud ja inimesed õnnelikud. “Barcelonas marsiti tänavatel, inimesed laulsid. Politsei üritas aga inimesi laiali tirida, peksta kumminuiadega, tulistada kummikuulidega ja nii edasi,” kirjeldas Helena. Mõned inimesed kaotasid kummikuulide tõttu silma, osa viga saanutest on seni haiglas. “Teine äärmus inimesi tulid öösel laamendama. Kohalikud on rahumeelsed, teised tahavad laamendada vaid lõhkumise pärast,” rääkis Helena.

“Igal juhul ei ole turvaline teatud piirkondades liikuda. Kui lähed meeleavaldusele ja seisad tänaval, võid vabalt kumminuiaga saada,” märkis ta.


Lisaks teevad kohalikud tänavatel tulekahjusid, et politsei igalt poolt läbi ei pääseks. Kohalikud tõkestavad politseinike teed, et ametnikud ei ajaks meeleavaldusi laiali. Lisaks ajas üks politseikaubik inimese alla.

Peale selle avaldavad kohalikud meelt lennujaamades, et info jõuaks välismeediasse. “Muidugi on see osalt negatiivne, kuna inimesed on lendudest maha jäänud. Samas on teavitamine vajalik,” selgitas Helena. Reedel suleti Barcelonas poode ja asutusi, et inimesed saaksid vaba päeva ja tänavatele tulla.

Barcelonas resideeruva Marlen Ulrika Elisabet Kakkori sõnutsi ei julge ta Eestist küllatulnud emaga kesklinna õhtusöögile minna. “Mu kohalik sõber ütles tänase õhtu kohta nii: “Selles piirkonnas, kus toimub mobilisatsioon, pole turvaline, ärge minge La Rambla tänavale ega Gooti kvartalisse, seal on ohtlik.”,” lisas Kakkori.

Korraldajad soovitavad protestijatele kaasa võtta prügikotid wc-paberiga, mis sümboliseerivat, kui palju Madridi probleeme on vaja Kataloonias puhastada. Demonstratsioonid toimuvad Hispaania (Madridi) valitsuse delegatsiooni ees. “Hommik oli rahulik - lennujaamas võib-olla oli rohkem politseinikke ja linnas oli vähem rahvast, kui tavaliselt ja oli näha öise vandalismi jääke (põlenud bussipeatuse pink ja katkised jalgrattad),” selgitas Kakkori.

Täna peaksid Kataloonia iseseisvuse eest seisjad esitama valitsusele uue manifesti.