Nädala alguses esitatud Delfi küsimused ministeeriumisse jäävad selgete vastuseta. Ühele lihtpäringule vastas majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi (MKM) pressinõunik Laura Laaster “Kahjuks minister ei soovi sel teemal kommentaare jagada.”

Eile õhtul täpsustas Delfi, et soovitakse ministeeriumi kommentaari esitatud küsimustele, mitte konkreetselt Kingo isiklikku vastust, ent ka siis kinnitati pressiosakonnast, et ilmselt saadakse vastata kolmapäeval.

Üks usaldusväärne allikas kinnitas eile, et tegelikult olid vastused juba koostamisel, ent kõrgemalt poolt - Kingo või EKRE juhtladvik - pandi väidetavalt käsi ette.

Täna hommikul saatis Delfi ministeeriumi ametliku teabenõude, kus terve hulk küsimusi Kingo osas. Kella 15 seisuga polnud sellele ja ka eilsele päringule vastust saabunud.

Kes käis välja Jakko Väli nime võimaliku nõunikuna, pole selge.
Kes Jakko Väli Kingo nõunikuks palus, pole selge.
Kes otsustas, et Väli sobib Kingo nõunikuks, pole selge.
Kui palju palka oleks Väli hakanud teenima, pole selge.
Mis oleksid Väli ülesanded nõunikuna olnud, pole selge.
Millal Välile teatati, et töösuhe siiski kehtima ei hakka, pole selge.

Lisaks meediaväljaannete ignoreerimisele jäi Kingo ka riigikogu saadikutele vastates kidakeelseks. Paar päeva tagasi uurisid mitmed riigikogu liikmed, kas Kingo või keegi teine palus Välil MKMinõunikuks tööle asuda. "Mina ei ole temaga kohtunud, ütlen kohe otse välja ära. Väga julgelt võin seda öelda. Me ei ole kohtunud, me ei ole rääkinud sel teemal," ütles Kingo toona.

Vale erikomisjonile

Jakko Välit taheti üldse Kingo nõunikuks võtta pärast Viive Aasma lahkumist samalt ametikohalt. Juba jõudis Kingo Aasma osas valetada. Nimelt teatas Kingo riigikogu korruptsioonivastasele erikomisjonile, et sai Viive Aasma väljaütlemistest EASi võimalikus korruptsiooni kinnimätsimises teada kolm nädalat pärast Aasma väidet. Ometi saatis Ärileht Aasmale ja Kingole sellekohased küsimused kohe pärast Aasma postitust. Meililõime lisas Aasma ka Kert Kingo, seega pidi ta väljaütlemisest teadlik olema.

Endine Keskerakonna avalike suhete nõunik Jakko Väli jäi üheksakümendate lõpus mitu korda vahele joobes juhtimisega. Lisaks jäi ta aknafirmale võlgu ligi 50 000 krooni, mille kaebas inkasso kohtusse. Peale selle ei maksnud Väli ka tarbimislaenu ära, mis jälle jõudis kohtusse. Väli mõisteti 2009. aastal süüdi kelmuses, omastamises ning dokumendi võltsimises.