„Hallitus on jõudnud juba minu vannituppa. Lisaks hallitavad keldrid ja ka maja fassaad on niiskusest kollakasroheliseks tõmbunud,” tutvustas oma elamistingimusi maja esimese korruse elanik Liliana Košeljova, kirjutab Eesti Päevaleht.

Naise sõnul on tegu juba kolmandat aastat kestva probleemiga, mille lahendamiseks on pöördutud nii Tallinna elamumajandusameti kui ka abilinnapea Eha Võrgu poole, ent abi pole siiamaani tulnud.

„Muretsen ka võimalike mõjude pärast tervisele. Mul on kaks väikest tütart, mõlemal on pidev köha ja hingamisteede haigused. Ka ise olen pidevalt tõbine,” lisas naine, kes peab vajalikuks ka tervisekaitseeksperdi kaasamist.

Endine sõjaväelaste ühiselamu kohandati linna munitsipaalelamuks 2000. aastal, maja haldab AS Minu Vara.

Maja halduri Kätlin Põldmaa sõnul alustas tema oma tööd oktoobris, kuid pole sellest alates kohapeal hoone olukorraga tutvuda jõudnud.

„Meie allume Tallinna elamumajandusametile, kuid nemad selle maja kohta ettekirjutusi teinud ei ole,” ütles Põldmaa.

Siiski on haldur ühe elaniku avalduse ametile edastanud.

Vannitubades pole kütet

Linnavalitsuses on elanike eestkõnelejaks reformierakondlane Katja Ljubobratets, kes on varem tegelenud kõrvalasuvate munitsipaalmajade probleemidega.

Ta väidab, et majas on komisjonid käinud küll uurimas-küsimas, kuid ühtegi ametlikku paberit pole keegi senini näinud.

„Me ei ole saanud ammendavaid vastuseid, millega on tegu. Minu ettekujutuses on tegu hoolimatuse ja läbimõtlematusega — näiteks vannitubades ei ole korralikku ventilatsiooni ega ühtegi kütteseadet ning seetõttu jääb niiskus tahes-tahtmata ruumi,” lausus ta.

Põhjusi võib tema sõnul olla kaks: ventilatsiooni ja küttesüsteemi ei näinud ette ehitusprojekt, kuna linnavalitsus seda ei nõudnud, või ehitaja ei järginud projekti, kuna linnavalitsus ei kontrollinud.

Abilinnapea Eha Võrk sai enda sõnul probleemist teada alles selle nädala alguses.

Maja ainus omanik on Tallinna linn ning seetõttu pole elanikel võimalik probleemi lahendamiseks korteriühistut asutada. Teisisõnu on maja haldamine ja hooldamine linnavalitsuse kohus. Võimaliku erastamise üle saaks otsustada ainult Tallinna linna volikogu.

Peale hallituse veel joodikud

Peale hallituse toovad munitsipaalelamutesse muret ka sotsiaalprobleemid — lõhutakse uksi, majas viibivad joodikud või narkomaanid, kes ei häbene koridorides ka oma ihuhädasid leevendada. Erika tänava elanikud näeksid lahendust ühiselamuvalvuri sarnase töötaja palkamises, kuid linnal ei ole valve eest maksmiseks raha.

Praeguse seisuga on Tallinnal 26 munitsipaalelamut, lisaks kümme koostöös erasektoriga valminud elamut Meeliku tänaval Loopealsel.

Elamud valmivad Tallinna elamuehitusprogrammi „5000 eluaset tallinlastele” raames, mille peamine eesmärk on lahendada sundüürnike eluasemeprobleem.