Leedu taotlusele 83-aastase Dušanski väljaandmisele vastas Iisrael juuni lõpus järjekordse keeldumisega.

“Mul on kahju, et selline Iisraeli ametlik seisukoht isiku suhtes, keda Leedus süüdistatakse genotsiidis ning kelle vahistamiseks on kohus orderi andnud,” ütles Leedu peaprokuratuuri erijuurdlusameti peaprokurör Rimvydas Valentukevi s=ius neljapäeval BNS-ile.

Dušanski töötas Teise maailmasõja ajal ja hiljem (aastatel 1940-1971) kõrgetel ametikohtadel nõukogude represseerimisorganites. Prokuratuuri andmeil osales ta Leedu vabadusvõitlejate vastastes karistusoperatsioonides ja elanike küüditamises.

Leedu võimude andmeil emigreerus punatimukas Iisraeli 1989. aastal, veel enne Leedu iseseisvuse taastamist, ning on praegu Iisraeli kodanik. Leedu on saatnud Iisraeli mitmeid taotlusi Dušanski väljaandmiseks ning palunud ka võimalust Leedu prokuröride Iisraeli saatmiseks, et need kahtlusaluse kohapeal üle kuulaks.

Keeldumisi põhjendatakse sellega, et Iisraeli seaduste kohaselt aeguvad sedalaadi kuriteod 20 aastaga, inimsusevastastes kuritegudes aga teda süüdistada ei saa, sest need kuriteod polnud natsirežiimiga seotud. Sellest johtuvalt ei saagi Dušanskit ühelegi riigile välja anda.

Iisraeli justiitsminister Meir Shitrit märgib Vilniusse saadetud kirjas ühtlasi, et Leedus elab üle 20 omaaegse NKVD ja KGB vanemohvitseri, kuid nende suhtes pole kriminaalasju algatatud.

Iisraeli valitsuse esindaja hinnangul on Dušanski puhul tegu tagakiusamise ja diskrimineerimisega tema rahvuse tõttu. Rahvusliku diskrimineerimise korral välistab aga väljaandmise ka sellekohane Euroopa konventsioon.

Prokurör Valentukevicius nimetas Iisraeli argumente absurdseteks. Tema sõnul on Dušanski toime pannud inimsusevastaseid kuritegusid, mis ei aegu. Samuti tõrjus prokurör diskrimineerimissüüdistuse.

“See on absurd. Dušanskit süüdistatakse kuritegude toimepanekus mitte ainult leedulaste, vaid ja juutide suhtes,” toonitas Valentukevicius. Prokuratuuril on andmeid, et Dušanski vahistas ja saatis Siberisse Telsiais elanud lasterikka juudipere.

Samuti kummutas prokurör väite, et Leedus on vastutusele võtmata jäänud 20 endist KGB-last.

“Iisraelist saadetud nimekirjas on hulk surnud inimesi, mõned on aga sündinud sõjajärgsel ajal ega saanud oma ea tõttu kuidagi Dušanski käsilasteks olla,” selgitas prokurör. Samuti on tema sõnul mõnede nimekirjas äratoodud isikute roll genotsiidikuritegudes juba läbi uuritud.