Austin ütles pressikonverentsil, et tegemist on seni suurima abipaketiga, mis USA on Ukrainale andnud, vahendab CNN. Pakett hõlmab muuhulgas rakette Patrioti ja NASAMS-i õhutõrjesüsteemidele, laskemoona ning hooldus- ja ülalpidamistoetust, teatas Austin.

Teade saabus mõni päev pärast seda, kui USA teatas miljardi dollari suurusest paketist, et tarnida USA varudest Ukrainasse varustust kiiremas korras. Reedel välja kuulutatud paketi kuuluvate seadmete kohalejõudmine võtab aga kauem aega.

Erinevalt väljamaksepakettidest, millega saadetakse Ukrainale sõjavarustust otse USA varudest, kuulub reedene pakett Ukraina julgeolekuabi algatuse (USAI) alla ehk varustuse hankimiseks sõlmitakse lepingud tööstusega. USAI eesmärk on varustada Ukrainat pikaajaliselt relvade ja varustusega.

Austin ütles reedel, et tarneaeg sõltub sellest, milliseid süsteeme ostetakse, kuid Pentagon „liigub nii kiiresti kui võimalik, et saata neile võimekust nii kiiresti kui tööstus suudab toota“.

„Nad on pidanud tegelikult aja jooksul laskemoona säästma,“ ütles staabiülemate ühendkomitee esimees kindral CQ Brown koos Austiniga kõneldes. Ta lisas, et USAI pakett annab Ukrainale „rohkem paindlikkust, et nad saaksid seda võimet Venemaa ohu vastu tõhusalt opereerida ja kasutada.“

Jaga
Kommentaarid