„Punane kukk vanglas“ oli Tartu Vangla, Lõuna- Eesti Päästekeskuse, SA Tartu Kiirabi ja Lõuna Politseiprefektuuri kriisireguleerimise ühisõppus Tartu Vangla territooriumil, teatas justiitsministeeriumi pressiesindaja.

Õppuse stsenaarium nägi ette, et vangla eelvangistushoones puhkeb tulekahju. Kuna teenistuses olnud vanglaametnikud oma jõududega puhkenud tuld likvideerida ei suuda, siis kutsub Tartu vangla korrapidaja välja päästekomandod.

Eelvangistushoones viibinud kinni peetavad isikud evakueeritakse. Õnnetuse algfaasis saavad kannatada kaks vahialust isikut, neile lisandub hiljem veel kannatanuid. Vaja läheb abijõudusid kiirabibrigaadide näol.

Kinni peetavate isikute hulgas suureneb plahvatuslikult rahuolematus ning on oht, et tekivad massilised korratused. Tartu Vangla direktor kaasab operatsiooni ka politseijõud.

Õppuse käigus harjutati tulekahju kustutamist Tartu vangla eelvangistushoones, sündmuskohal olevate kinni peetavate isikute päästmist ning esmaabi andmist (sündmuskohal ning vangla meditsiiniosakonnas) ja hoones viibivate kinni peetavate isikute evakueerimist.

Tartu vangla asedirektor Jaan Lubergi sõnul näitas täna toimunud ühisõppus, et vangla ametnikud on valmis toime tulema ka väga keeruliste ja mitmeid erinevaid asutusi ühendava operatsiooniga. „Meie töötajad said hästi hakkama ning koostöö teiste ametkondadega oli tasemel,“ sõnas Luberg.

Jaan Lubergi sõnul oli õppuse peaeesmärgiks testida Tartu vangla isikkoosseisu ja teiste õppusele kaasatud ametkondade valmisolekut võimalike hädaolukordade lahendamiseks vangla territooriumil. „Samuti koostööalase valmiduse testimine kriisireguleerimise ja päästealaste ülesannete täitmiseks hädaolukorras,“ lisas Luberg.

Õppus viidi läbi Tartu vangla territooriumil eelvangistushoones ja samas hoones asuvates meditsiiniosakonna ruumides.

Õppus oli ette valmistatud Tartu vangla, Lõuna- Eesti päästekeskuse, Lõuna politseiprefektuuri ja SA Tartu piirabi koostööna. Õppuse koordineeriv roll oli Tartu vanglal.