Seoses sõrmejäljehõive rakendumisega tuleb reisidokumendi taotlemisel pöörduda isiklikult KMA teenindusse ning reisidokumendi taotlust posti teel enam esitada ei saa.

Tänasest hakatakse digitaalseid sõrmejäljekujutisi kandma Eesti kodaniku passi, välismaalase passi, ajutisse reisidokumenti, meremehe teenistusraamatusse, meresõidutunnistusele, pagulase reisidokumenti ja diplomaatilisse passi. Sõrmejälg hõivatakse taotlejalt alates 6- eluaastast.

Sõrmejäljekujutisi ei hõivata neilt dokumenditaotlejatelt, kelle tervislik seisund seda ei võimalda. Reeglina kantakse reisidokumendi tagakaanes olevale spetsiaalsele kiibile mõlema käe nimetissõrme jälg. Juhul kui seda ei ole võimalik tervisliku seisundi tõttu teha, siis hõivatakse sõrmejäljekujutis järgmiselt sõrmelt. Sõrmejälgi ei hõivata väikeselt
sõrmelt, kuna selle kvaliteet ei ole piisavalt hea.

Kui inimeselt ei saa tervisliku seisundi tõttu sõrmejälgi hõivata, siis väljastatakse talle sõrmejäljekujutisteta reisidokument, mis kehtib viis aastat. Kui dokumenditaotlejalt ei ole võimalik ajutiselt sõrmejälgi hõivata, siis väljastatakse talle dokument, mis kehtib 12 kuud.

Varem välja antud reisidokumendid kehtivad märgitud kehtivusaja lõpuni ning nendesse täiendavalt dokumendi kasutaja sõrmejälgi ei kanta. Dokumentide väljaandmise aeg ega riigilõivud ei muutu. Nagu praegugi, väljastatakse dokument tavakorras 30 päeva jooksul. Kuni 3. juulini ei saa reisidokumenti taotleda kiirkorras.

KMA sõlmis 1. septembril 2006. aastal biomeetriliste reisidokumentide väljaandmiseks vajalike teenuste ostmiseks lepingu Gemalto OY-ga. Vastav leping sisaldab ka sõrmejälgede dokumenti kandmisega seonduvaid töid ja teenuseid. KMA annab biomeetrilisi reisidokumente välja alates 22.05.2007 ja
käesoleva aasta 1. juuni seisuga on biomeetriline reisidokument 177 102 inimesel.

Euroopa Liidu (EL) kodanikud saavad reisida EL-i ja Schengeni piires kehtiva riikliku isikutunnistusega (ID-kaart).

Vaata videost, kuidas sõrmejälgede võtmine käib; kodakondsus- ja migratsiooniameti peadirektor Ene Rebane annab ülevaate.