Politsei vaagis hotellinduse ja turismitöötajate ning Tallinna linna esindajatega pealinna valmisolekut turismi kõrghooajaks, teatas Põhja politseiprefektuuri pressiesindaja.

Ümarlaual nenditi, et turiste häirivad paiguti piraattaksod, tänavatel loata kauplejad ja kerjused. Nendega tegelemise põhirõhk langeb linnaametitele ja turvaettevõtetele. Politseile jääks siin abistav ja toetav roll.

Teine muredeallikas moodustub taskuvargustest, röövidest ja muudest inimese elu ja vara vastu suunatud süütegudest.

Seaduskuulekat ja rahulikult puhkust veetvat külalist oht kuriteoohvriks langeda üldiselt ei ähvarda. “Enamus ebameeldivatest intsidentidest on juhtunud üksinda joobnuna õhtusel ajal ringi liikuvate inimestega,” ütles Põhja prefekt Raivo Küüt.

Ennetuslikku laadi teavitustööd tuleb tõhustada. “Koostöös linna, turismi- ja majutusettevõtetega loodame luua külaliste jaoks pildi tüüpilisest kuriteoohvrist ja kuriteo toimumise iseloomust. Niiviisi saavutame selle, et inimesed on ühest küljest alalhoidlikumad ning oma vara suhtes tähelepanelikumad,” ütles Küüt. „Teisest küljest lõhume müüdi kõikjal vohava kuritegevuse kohta, sest inimestele selgitatakse, millal ja millised ohud neid reaalselt üldse võivad ähvardada ning et kuritegevus ei ähvarda kõikjal ja kõiki.”

Suuremat selgitamist vajavad politsei poole pöördumise protseduurireeglid. Turistile tuleb selgitada politseisse pöördumise viisi ja menetluse alustamisega kaasnevat loomulikku ajakulgu. Politsei jaoks on endiselt probleemiks võõrkeelte kasin oskus, mis raskendab hättasattunute aitamist ning piirab ka politseinike võimalusi korda rikkuvaid välismaalasi korrale kutsuda.