Euroopa Liit kehtestas täiendavad julgestusnõuded lennureisijate kaitsmiseks uue vedelikel baseeruvate lõhkeainetega seotud ohu eest, teatab lennuamet.

Need nõuded kehtivad kõigis Euroopa Liidu lennujaamades lahkuvate reisijate suhtes, olenemata reisi sihtkohast.

Uued nõuded jõustuvad kõigis Euroopa Liidu ja Norra, Islandi ning Šveitsi lennujaamades ning kehtivad kuni uute nõuete kehtestamiseni.

Lennundusjulgestuse läbivaatuse uued nõuded:

• Reisijatel käsipagasis olevate vedelike kaasavõtmist piiratakse selliselt, et kõik käsipagasis olevad vedelikud peavad mahtuma ühte ühe liitri suurusesse läbipaistvasse suletavasse kilekotti (nn minigrip kotid).

• Ülalnimetatud kilekotti paigutatavate vedelike pakendite individuaalne maksimumsuurus on 100ml.

• Reisijad peavad näitama nimetatud kilekotti pakitud vedelikke julgestusotstarbelise läbivaatuse teostamisel ning kilekott peab olema sel ajal suletud.
Vedelikeks on nt vesi, geelid, pastad, kosmeetilised vedelikud, vedelad/kuivad segud ja survestatud pakendite sisu, nt hambapasta, juuksegeel, joogid, supid, siirupid, parfüümid, habemeajamisvaht, aerosoolid ja muud samalaadse konsistentsiga tooted.

Lisaks nõutakse julgestusotstarbelise läbivaatuse teostamisel reisijatelt üleriiete ja jakkide äravõtmist ning pagasist tuleb välja võtta sülearvutid ja suuremad elektriseadmed eraldi läbivaatuseks.

Uued nõuded lubavad jätkuvalt:

• võtta käsipagasisse reisi ajal kasutatavaid ravimeid ja eridieediks vajalikku, sh imikutoitu. Reisijalt võidakse küsida tõestust nende vajaduse kohta.

• pakkida oma vedelikud registreeritavasse pagasisse (ehk pagasisse, mille reisija loovutab lennule registreerides) — uued nõuded puudutavad ainult käsipagasit ning seetõttu soovitame reisijatel paigutada võimalikult palju vedelikke registreeritud pagasisse.

• osta vedelikke, nt jooke ja parfüüme, nii Euroopa Liidu lennujaamade kauplustest, mis asuvad pardakaardi kontrollimise koha taga kui ka Euroopa Liidu lennuettevõtjate poolt käitavate õhusõidukite pardalt.

Küsimuste korral palutakse reisijatel pöörduda lendu teostava lennuettevõtja või reisikorraldaja poole enne reisi.

Lennuamet palub reisijatelt mõistvat suhtumist ja koostöövalmidust lennujaama julgestustöötajate ja lennuettevõtja töötajatega.