Kuigi tegu pole diplomaatilise noodiga, tähendab teade seda, et presidendikantselei peadirektor Tarmo Mänd ja presidendi välisnõunik Saks-Tammekand hakkavad eriesindajatena ette valmistama Rüütli ja Venemaa riigipea Vladimir Putini kohtumist, märkis ajaleht.

Eesti Päevalehe andmetel ei olnud välisminister Kristiina Ojuland eile õhtul Rüütli otsusest teadlik.

Tarmo Mänd ütles, et pole sellest midagi kuulnud.

“President ei ole seda otsustanud ega otsusta ka midagi enne, kui on tulnud ametlikud kutsed,” väitis Mänd. Tema sõnul on president korduvalt öelnud, et tegeleb tippkohtumise ettevalmistamisega koostöös välisministeeriumiga.

Ükski poliitik ei soovinud eile Männi ja Saks-Tammekandi määramist eriesindajateks ametlikult kommenteerida, viidates, et esialgu on ilmselt tegemist paberil kinnitamata teatega.

Männi ja Saks-Tammekandi oma eriesindajaiks määrates rikub Rüütel Viini konventsiooni, kus on kirjas, et presidendi eriesindaja on suursaadik, kirjutas ajaleht. Ka endine välisminister Toomas Hendrik Ilves on kinnitanud, et Eesti riigipead ja valitsust saab Moskvas esindada vaid suursaadik, mistõttu rikuks presidendikantselei direktor Tarmo Mänd diplomaatilist tava, kui lepiks kokku presidentide kohtumise üksikasjus.

Ilvese kinnitusel valmistab tippkohtumised ja mis tahes sõlmitavad välislepingud põhiseaduse kohaselt ette valitsus kui täidesaatva võimu kandja.