Justiitsminister Kristen Michali sõnul on 2011. aasta esimese kvartaliga võrreldes sel aastal kuritegevuse üldnumber jäänud pea samale tasemele ning varguste arv on sealjuures vähenenud 4%, teatas ministeerium.

„Kuritegevuse üldarv on jäänud eelmise aastaga pea samale tasemele, vahe on selle aasta kahjuks 32 juhtumi võrra, kui üldsuunana on see hea trend kui meenutada, et 2011 aastal langes kuritegevuse tase tuntavalt. Negatiivsena võib välja tuua, et isikuvastaste kuritegude üldarv on kasvanud 15,1%, mis suurenes valdavalt kehalise väärkohtlemise ja ähvardamise juhtumite arvel. Siiski võib selle taustal pidada positiivseks, et raskete isikuvastaste kuritegude ehk tapmiste, mõrvade ja raskete tervisekahjustuste tekitamiste arv on eelmise aastaga 49 juhtumilt langenud 34 juhtumile,“ lausus minister.

Minister tõi välja, et muutuma on hakanud ka röövimiste tase, mis 2011. aastaga võrreldes on käesoleva aasta alguses kuu-kuult tasandunud. Kui jaanuaris oli röövimiste kasvuprotsent 29 ning jaanuaris ja veebruaris kokku 14%, siis esimese kolme kuu näitaja on langenud juba 11 protsendini. Seega röövimiste arv püsib aastate võrdluses 2011. aastal saavutatud madalaima taseme lähedal.

Vähenenud on varguste arv, mis langes 2011. aasta sama perioodiga võrreldes absoluutarvult kõigist kuritegudest enim – 180 kuriteo võrra. Mõnevõrra on eelmise aastaga võrreldes kasvanud sõidukivarguste arv, kuid samas sõidukitest toime pandud varguste arvu osas on toimunud langus. Küll ei ole muutusi eluruumidest ja kaubandusettevõtetest toimepandud varguste arvus.

Ministri sõnul saab ühe täiendava positiivselt silma paistva trendina välja tuua kelmuste jätkuva vähenemise 20% võrra, millel on tegelikult ka teine pool. „Nimelt liiguvad petuskeemid järjest enam internetti ning see on ka üks valdkond, mida tuleb negatiivse poole pealt välja tuua. Arvutikelmuste osakaal on kasvanud 98%, olles mullusega võrreldes peaaegu kahekordistunud. Nendest kuritegudest 78 pandi toime Harjumaal, 41 Pärnumaal, 31 Tartumaal ning 11 Ida-Virumaal; ülejäänud maakondades jäi registreeritud arvutikelmuste arv alla viie,“ ütles Michal.

2008. aasta esimeses kvartalis pandi toime 12081 kuritegu, 2009. aastal 10646, 2010. aastal 10424 ja 2011 aasta esimeses kvartalis 9538 kuritegu. Selle aasta esimeses kvartalis pandi toime kokku 9570 kuritegu.