Reformierakonna noortekogu toetab valimisea langetamist 16. eluaastale, leides, et selle poolt räägib noorte suurenenud ühiskonnateadlikkus, muutused Eesti rahvastikustruktuuris ning teiste riikide positiivsed näited.

"16-aastastel noorte on mitmeid õigusi ja kohustusi. Selles vanuses noor on seaduse silmis süüvõimeline, otsustab oma haridustee üle ning võib soovi korral ka tööle asuda, seega on hääleõigusetuse näol tegu iganenud piiranguga,“ ütles noortekogu esimees Mihkel Lees.

Reforminoored loodavad, et noored saavad oma hääle anda hiljemalt 2015. aasta riigikogu valimistel ning Eesti erakonnad ning kodanikuühendused toetavad valimisea langetamist.


IRL: valimisea langetamine tekitab juurde kergestimõjutavaid valijaid

IRLi noorte esimehe Maria Kasepalu hinnangul aitaks valimisea langetamine ühiskonda juurde tekitada kergestimõjutatavaid valijaid, mistõttu peab kooliharidus enne valimisea langetamist toetama rohkem noorte isemõtlemist.

„Kui valimisea langetamise eesmärgiks on elavdada ühiskondlikku diskussiooni, kaasates sellesse noori inimesi, siis tuleks alustada hariduse andmise vundamendi muutmisest. See tähendab, et peaksime tänaselt pea täielikult faktipõhiselt õppelt liikuma koolini, kus motiveeritud ja võimekad õpetajad aitavad noortel areneda julgeteks, loovateks ja seejuures isemõtlevateks isiksusteks,“ leidis Kasepalu.

„Täna ei ole noorte poliitiline mõjutamine koolipingist kuigi perspektiivikas – nendest osaleb valimistel küllaltki väike osa. Valimisea langetamine tooks kaasa olukorra, kus erakonnad hakkavad suuremat rõhku panema noorte mõjutamisele juba koolis. On küll väga eredaid näiteid väga andekatest õpilastest ja noori isiksusi arendavatest õpetajatest ning koolidest, kuid kriitiline mõtlemine nii noorte inimeste seas ei ole siiski nii levinud, et valimisiga langetama peaks,“ ütles Kasepalu.

Kasepalu tõi ühe võimaliku ohuna välja, et valimisiga langetades muutuks senisest olulisemaks koolipersonali koosseis. „Munitsipaalkoolid on kohalikust võimust vägagi sõltuvad, viimane määrab ju kooli juhtkonna. Niisiis valimisea langetamisega muutub reaalseks ohuks koolidirektorite politiseerimine ning tugevam poliitiline kontroll nende üle,“ ütles IRL Noorte esimees.


Kesknoored: Michal tegeleb asendustegevusega

Keskerakonna noortekogu hinnangul tahab valitsus valimisea langetamise idee abil juhtida tähelepanu eemale järgmise nädala streikidelt ja aset leidnud riigireetmiselt.

„Tunnustan ministrit soovi eest valimisea langetamise osas arutelu alustada, kuid selleks valitud aeg ei lase uskuda ministri siirusesse,“ ütles kesknoorte esimees Jaanus Riibe.

Riibe arvates ei tule reformierakondlasest justiitsminister lagedale uue mõttega, vaid korrutab vana. „Väljakäidud idee, langetada valimisiga 16. eluaastani, ei ole uus ja sellest on erinevad noorteühendused rääkinud juba aastaid. Paraku jääb mulle mulje, et vana idee elluäratamine on kaval trikk püüda avalikkuse tähelepanu kõrvale juhtida ühiskonnale olulistest küsimustest nagu õpetajate ja ametiühingute streik ning järjekordne skandaal jõustruktuurides,“ lisas Riibe.

Justiitsminister Kristen Michal saatis täna riigikogu fraktsioonidele ja erinevatele kodanikeühendustele ettepaneku arutada võimalust alandada valimisiga kuni 16. eluaastani.