„Ma olen äärmiselt ärritunud. N-sõna on rassistlik ja see kinnitab tänapäeva Rootsi iseloomu,” ütles üleriikliku afro-rootslaste liidu (Afrosvenskarnas riksförbund) esindaja Kitimbwa Sabuni The Locali vahendusel.

Linnaosa nimi sattus luubi alla, kui Karlstadi linnavolikogu palus Rootsi maa-ametil hinnata piirkonna nime sobivust. Üks eraisik kaebas, et paljud inimesed peavad nime vastumeelseks, solvavaks või lihtsalt jämedaks.

Maa-ameti kohanimede osakond otsustas aga, et nimi on osa Rootsi kultuuripärandist ja seda tuleb hoopiski pidada eksootiliseks.

Maa-ameti väitel on sõna saanud negatiivse kaastähenduse alles hiljaaegu ning kohanime Negern äramuutmise puhul võiks igaüks hakata taotlema talle mittesobiva nime muutmist.

Nime Negern sai piirkond 1866. aastal osana projektist nimetada linna keskosad ümber. Maa-ameti teatel oli sõna 19. sajandi Rootsi kirjanduses tavaline ja seda võib niisiis selles kontekstis pidada täiesti süütuks.

Kitimbwa Sabuni oli aga kärme seda loogikat ümber lükkama.

„Kuidas saab aeg siin rolli mängida? Praegu on 2009., mitte 1866. aasta. Ja pealegi, rootslaste suhtumine aafriklastesse oli sel ajal ülekaalukalt rassistlik,” ütles Sabuni.

„See on äärmiselt tõsine asi ja sellega tuleb kõige kõrgemale tasemele välja minna. Ma esitan ametliku kaebuse,” teatas Rootsi aafriklaste esindaja.