Kreeka on varem teatanud kavatsusest panna riigivõlgade katteks müüki 6000 saart.

Leedukeelne Delfi kirjutab, et Vilniuse meer Artūras Zuokas on ühe Trakai suuruse saare juba ka valmis vaadanud. Saare nime ei teatata, kuid Zuokas on öelnud ligikaudse hinna: varem maksis taoline saar 16 miljonit litti (4,63 miljonit eurot) ning viimasel ajal on see langenud.

Raha saare ostmiseks ei võetaks Vilniuse eelarvest. Linnapea idee kohaselt võiksid saare soetada Leedu ettevõtjad ja kinkide selle pealinnale või riigile. Seda saaks kasutada kui turismiobjekti või äritegevuse arendamiseks. Raha uue territooriumi arendamiseks võib Zuokase arvates hankida euroliidu fondidest.

Zuokase sõnul võiksid Leedu hotellid ja sanatooriumid avada saarel oma filiaale. Tema sõnul võiks ostetavale saarele anda Vilniuse 22. kihelkonna (seniūnija) staatuse.

Rahvusvahelise õiguse spetsialistid kinnitavad, et kõik juriidilised, maksu ja muud küsimused saab lahendada lepingu sõlmimisel. Jurist Gytis Kaminskase sõnul lepingust aga ei piisa ning uue territooriumi lisamiseks Leedu koosseisu on vaja muuta põhiseadust.

Algatus saare hankeks kõlab olukorras kui Vilniuse enda võlad lähenevad juba ühe miljardile litile (ligi 290 miljonit eurot). Kui käesoleva aasta algul oli võlgnevus 896 miljonit litti, siis juuliks oli see kasvanud juba 969 miljonini.

Samal kuul toimunud pressikonverentsil teatas meer, et omavalitsus peab võtma veel 127-miljonilise laenu.