Head lugejad! Järgnevalt saate lugeda kokkuvõtet Kadri Mustale esitatud küsimustest.

Kui EV juhtiv erakond(Keskerakond) peab varastamist, vassimist ja seadustest möödahiilimist (kohukeste afäär) normaalseks, miks siis oodatakse tavakodanikult kuulekust?

On ilmselge, et kohukese reklaam ja Keskerakonna kujundus on sarnased. Nagu on sarnased ka mesilane ja herilane. Aga sarnasus pole samasus. Keskerakond ei kasuta peale 11. septembrit välireklaami.

Keskerakonna plakatid olid need, millel on sõnumiks “Igaühe eest!”, kohukest reklaamitakse üleskutsega paber prügikasti visata. Need, kes süüdistavad kohukese reklaami poliitilisuses, võiks välja tuua poliitilise sõnumi. See on samasugune vaht nagu küsija süüdistused varastamises ja seadustest mööda hiilimises.

Milline on teie/erakonna seisukoht Keila-Joa kinnisvaraskandaalis?

Selles küsimuses soovitan lugeda Edgar Savisaare (kui otseselt asjasse puutuva inimese) seisukohti laupäevasest Postimehest.

Millal oleks aeg küps Eestis euro kasutusele võtta ja kas Teie arvates toob kaasa Eestis üldise hinnatõusu ning kuidas oleks võimalik riigil seda hinnatõusu piirata/kontrollida?

Keskerakond kuulub valitsusse, kes on eesmärgiks seadnud eurole ülemineku 2007. aasta alguses.

Öelge ausalt, kas tunnete enda/oma ülemuse Edgar Savisaare pärast häbi?

Ei tunne. Edgar Savisaar on kahtlemata kõige silmapaistvam poliitik Eesti taasiseseisvunud Eestis.

Mis kvalifikatsioon teil on?

Hariduselt olen ajaloolane, magistrikraad politoloogias. Olen töötanud nii Tallinna Linnavolikogu kui Tallinna linnapea nõunikuna.

Kes on Teie arvates kolm kõige ilusamat meest Eesti poliitikas?

Suudan need kolm nimetada küll, aga kuna need kõik on üsna mõttetud mehed, kes poliitikas vaid sirge selja ja ilusa kesta pärast, siis ei hakka neid avalikustamisega solvama:)

Mida võtab Keskerakond ette avaliku sektori ülepaisutatuse vastu ja bürokraatia optimeerimiseks väikeriigi võimaluste kohaseks?

Eesmärgiks ei tule seada mitte vähem riigiteenistujaid, sest see meenutab juba liialt Jüri Mõisa politseinike koondamist. Tegus ja tõhus avalik sektor on vajalik juba kasvõi välissuhtlust silmas pidades. Kummast me saame enam kasu, kas asjalikust esindusest mõnes välisriigis või kokku hoitud kroonides kui neid paari kohta ei oleks?

Kuidas Teile tundub, mis on Keskerakonna programmi eelised võrreldes teistega, mis on teiste nõrkused võrreldes Keskerakonnaga?

Keskerakonna eeliseks võrreldes teistega on seisukohtade selgus. Meie arusaam, et igal inimesel on õigus eneseteostuseks. Arusaam, et materiaalne rikkus pole mingi äravalituse märk. Seisame ideoloogiaks muudetud isekuse vastu, mis õigustab vaesematest mittehoolimist. Keskerakondlased seisavad oma seisukohtade eest jõuliselt ka opositsioonis olles, paljud teised erakonnad kipuvad opositsioonis laiali lagunema.

Kes on teie arvates Keskerakonnale kõige lähemad partnerid poliitikas?

Keskerakond teeb Eesti erinevates omavalitsustes koostööd kõigi erakondadega. Poliitikas teeme koostööd nendega, kellega koos saame oma lubadusi ellu viia.

Miks Keskerakonda armastatakse vihata ja kuidas sellest hoolimata partei populaarsus kõrgel püsib?

Tugevatele erakondadele vastanduda on kombeks. Keskerakond on olnud oluline jõud Eesti poliitikas juba 14 aastat, selle ajaga koguneb ka vastandujaid. Toetus aga ilmselt põhineb inimestel, kes ei tee oma otsust jutu põhjal, vaid vaatavad tegusid.

Keskerakonna 700 krooni lubamine igale pensionärile, kui see ei ole häälte ostmine, siis kuidas seda nimetada/selgitada?

Selle küsimuse loogika paistab olevat selles, et häälte ostmine toimub iga kord, kui omavalitsus või riik abivajajat aitab ja mitte ei laiuta käsi. Aga see on ummikusse viiv loogika.

Mitmes Savisaare poolt tanki visatud naine te arvate ennast olevat? Kas naiste selja taha pugemine Keskerakonna sees Savisaare suhtes pahameelt ei ärata?

Kui küsimus puudutab tänast online-intervjuud, siis ma ei pea seda kellegi teise eest töö ärategemiseks, vaid peasekretäri kohustuseks.

Mis juhtub Keskerakonnas siis, kui praegune juht Edgar Savisaar peab ükskõik millistel põhjustel oma positsioonist loobuma. Kes oleks tema mantlipärija?

Kõik Eesti erakonnad valivad oma esimehed kongressil, nii ka meie. Kuna tegemist pole monarhiaga, siis pole meil ka kroonprintsi ega mantlipärijat.

Millised on Keskerakonna eesmärgid koostööleppe sõlmimisel Ühendatud Venemaaga? Miks see leping Eestile vajalik on?

Seda lepingut ei sõlmitud selleks, et ajada mingit Ühtse Venemaa asja, vaid ikka selleks, et saada Eestile suhetes Venemaaga juurde veel üks suhtluskanal. Valdavalt arvavad diplomaadid, et vaatamata erinevatele poliitilistele veendumustele on suhtlemine eri riikide vahel parem kui mittesuhtlemine. Lepinguid erinevate lääne parteidega on Ühtsel Venemaal sadu, aga ainult Eestis on see sellise vastukaja põhjustanud.

Sahistatakse Venemaa dollarite laekumisest Teie erakonna arvele. Aga ometi ei võta ei kapo ega politsei ses suhtes midagi ette. Milline on Teie seletus sellele näilisele “juriidilisele korrektsusele”?

See ei vasta tõele, see kes sahistab, tegeleb laimuga.

Kuidas suhtute avalikkusele valetamisesse ja kui tihti õnnestub teil must valgeks rääkida?

Valetamist ei salli ja musta valgeks rääkida ei ürita.

Mitu kohta saab Keskerakond linnavolikokku 16 oktoobri valimistel. Kes on Tallinnas linnapea valimiste tulemusena?

Keskerakond on seadnud eesmärgiks saada veel suurem toetus kui eelmistel valimistel (33 kohta volikogus). Meie linnapea kandidaat on Edgar Savisaar, kes on ka tallinlaste seas kõige soovitum inimene meeritoolile.

Kes on kõige tõenäolisem koalitsioonipartner Tallinnas, kui Keskerakond valimised võidab?

Täna ilmunud toetusreitinguid vaadates on peale Keskerakonna lootus Tallinna volikogusse saada vaid Reformierakonnal ja Isamaaliidul. Eks nemad kaks siis ongi.

Kogu see punasärkide skandaal puudutaks justkui vana head komiteede ja rahvarinde vastuolu? Kelle huvides seda on elus hoida?

Huviliseks on need, kellel puudub visioon tulevikuks. Seda on loomulikult kõige kergem peita võideldes minevikuga.

Kui suur on Eesti poliitika eetikakriis ja kuidas seda lahendada?

Ma leian, et need, kes väidavad, et poliitika on räpane ja kõik poliitikud pätid, peaksid ise poliitikasse tulema ja üritama seal midagi korda saata. Kasvõi korraks.

Mida teeks Keskerakond Tallinnas pronkssõduriga?

Kui pronkssõdur jäi oma kohale ka siis, kui riigis oli Peaministriks isamaalane ja linnapeaks isamaalane, siis ilmselt võib nentida, et mitte keegi ei soovi hakata punase kraanaga kuju vastu võitlema. Arvamus, et mõnes teises kohas oleks pronkssõduri mõju väiksem, ei ole argumenteeritud, sest üks sammas võib palju kisa tõsta ka Läänemaa põllul.

Kuidas ja kas eristate poliitikuid ametnikest? Mida arvate ametnike sundpolitiseerimisest?

Igasugune sundus on halb. Olgu selleks kasvõi ametisse sunnitud minister, sest sunnitu leiab esimese ebameeldivuse korral võimaluse lusikas nurka visata ja jätab sundijad ebamugavasse positsiooni. Sellest tarkusest lähtudes ei tegele sundpolitiseerimisega ja ei soovita ka teistele.

Kui palju on Keskerakond ehitanud munitsipaalkortereid ja kuidas tõestati sinna kolijate vajadus linna elamispinna järgi?

Tänaseks päevaks on projekti raames “5000 korterit tallinlastele” jõutud poole peale, eluruumi vajalikkuse on otsustanud spetsiaalne linna komisjon iga juhtumi põhjal eraldi.

Kas olete nõus etteheitega Keskerakonnale, et Keskerakond kannab selle eest süüd, kuna omandireformi aluste seaduse võeti vastu ja jõustati Keskerakonna praeguse esimehe peaministriks oleku ajal?

Otsuse taga tagastada õigusjärgsetele omanikele maad ja majad oli Mart Laar ja Isamaa. Seda teavad ilmselt ka kõik, keda see teema isiklikult puudutab.

Tänan küsimuste eest!

Kui mõni sisuline küsimus jäi vastamata, siis saatke e-mail keskerakond@keskerakond.ee

Kadri Must