NASA otseülekandest on näha, kuidas Sojuz MS-22 kosmoselaeva tagumisest osast hakkas väljuma vedelikuvoog. Kommentaatorite hinnangul oli tegemist jahutusvedeliku lekkega, kirjutab Reuters.

NASA teatas, et ükski ISSi meeskonna seitsmest liikmest – kolmest Vene kosmonaudist, kolmest USA NASA astronaudist ja ühest Jaapani astronaudist – ei olnud ohus.

Vahejuhtum leidis aset, kui meeskonnaülem Sergei Prokopjev ja pardainsener Dimitri Petelin olid valmis rutiinseks kosmoseskäiguks, et viia ISS-i Venemaa segmendis radiaator ühest moodulist teise.

Moskva lähistel tegutsevate missioonide juhtimisoperatsioonide operaator andis seepeale Prokopjevile ja Petelinile korralduse operatsioon tühistada.

Sojuz põkkus kosmosejaamaga septembris, toimetades Prokopjevi, Petelini ja USA astronaudi Frank Rubio ISS-i. Ta on dokitud orbitaallabori Maa-poolsele küljele.

On veel liiga vara öelda, millised tagajärjed võivad lekkel olla kosmoselaeva terviklikkusele ja kas see võib tekitada raskusi meeskonna Maale naasmisel nende missiooni lõpus.

Kosmosejaamaga on ühendatud veel viis kosmoselaeva – kaks SpaceX-i kapslit (Crew Dragon ja Cargo Dragon), kosmosekaubalaev Northrop Grumman Cygnus ja kaks Venemaa varustuslaeva Progress 81 ja Progress 82.

Jalgpalliväljaku suurune ISS tiirleb umbes 420 km kõrgusel Maast.