Põhiline:

  • Kui isikut tõendavat dokumenti taotletakse esmakordselt, tuleb isiklikult pöörduda KMA teenindusbüroosse.
  • Lihtne ja mugav on saata dokumendi taotlus KMA-le posti teel. Seda võimalust saavad kasutada inimesed, kellele on kunagi varem KMA poolt dokument väljastatud (nt pass, ID-kaart).

    NB! Kui esitate Kodakondsus- ja Migratsiooniametile mõne taotlusdokumendi koopia, peate koopia vastavust originaaldokumendile kinnitama oma allkirjaga igal koopia andmetega leheküljel. Allkirjale tuleb lisada allkirja andmise kuupäev.

    Esmakordne taotlemine

    ID-kaardi esmakordsel taotlemisel (ehk Sul pole varem ID-kaarti või mõnda muud KMA poolt väljastatud dokumenti olnud) on vaid üks võimalus:

  • Kui oled 15-aastane või vanem ega ole eelnevalt omanud isikut tõendavat dokumenti, siis esmakordsel dokumendi taotlemisel on kindlasti vaja pöörduda isiklikult sobivasse KMA teenindusbüroosse.

    Soovitus: Teenindusbüroosse minnes ei pea Sa eelnevalt taotlusankeeti täitma. Küll oleks Sul aga kasulik teada, milliseid andmeid KMA Sinu käest küsib, seepärast võiksid eelnevalt www.pass.ee lehel asuvat ankeeti uurida. Sageli ei meenu taotlejatele oma vanemate kohta käivad täpsed andmeid.

    Kui Sul on olemas mõni KMA poolt väljastatud isikut tõendav dokument (nt pass), saad esmakordset ID-kaarti posti teel taotleda.

    Korduv taotlemine

    Elektrooniline taotlemine (eeldab kehtivate sertifikaatidega ID-kaarti ja ID-kaardi lugejat).

  • Taotlemine posti teel:
  • Prindi välja taotlusankeet või võta see lähimast KMA teenindusbüroost.
  • Kui taotled isikutunnistust ja passi koos, saad taotluse esitada ühel ankeedil.
  • Täida ankeet juhiste järgi. Valesti täidetud taotlust ei ole võimalik menetlusse võtta.

    Samuti saad taotleda ID-kaarti KMA teenindusbüroodes kohapeal.

    ID-kaardi saad kätte taotluse menetlusse võtmisest kuni 30 päeva hiljem. Kui oled ID-kaardi taotluse juba sisse andnud, saad Kodakondsus- ja Migratsiooniameti leheküljelt vaadata taotluse staatust.

    Dokumendi kättesaamisel tuleb esitada varem väljaantud samaliigiline dokument. Näiteks uue ID-kaardi taotlemisel tuleb dokumendi kättesaamisel esitada vana ID-kaart. Kui saad esimest korda ID-kaardi, väljastatakse dokument mõne muu pildiga dokumendi alusel. Kui Sul ei ole ühtegi dokumenti, siis klienditeenindaja tuvastab isiku ja väljastab dokumendi.

    Mida teha, kui kaart on, aga PIN-koode ei ole?

    Uued PIN-koodid saad KMA büroost või ID-kaardi järelteenindust pakkuvast pangakontorist: Nimekiri.