“Ma ei julge kasutada sõna katastroofiline, kuid olukord on väga tõsine,” ütles Laurentiuse koguduse õpetaja Anti Toplaan Meie Maale. “Ehitusfirma juht ütles, et hoone on ainult sõna peal püsti seisnud.”

Esmaspäeval avastasid Karukella ehitajad, et kiriku käärkambri poolne sein on välja ja lõhki vajunud. “Ei usutud, et see asi nii hull on. Sellises seisus ei saa kivikatust peale panna,” nentis koguduse õpetaja.

Avastatud varisemisohu tõttu ei julge katuse projekteerija enam tellijale mingit garantiid anda. Seetõttu on objektile kutsutud vabariiklik ekspertide komisjon, kes peaks andma oma hinnangu, kuidas edasi tegutseda.

Kõige raskem variant oleks, kui tuleks kiriku sein maha lammutada ja uuesti üles laduda. Remont läheks oluliselt kallimaks, kogudusel ja linnal aga selleks summasid planeeritud pole. Kiriku katuse remondieelarve on 623.000 krooni, kuid avastatud varinguoht võib selle numbri paisutada oluliselt suuremaks.

“Tõenäoliselt tuleks linnal astuda samme vajaliku raha leidmiseks,” arvas Toplaan, kelle sõnutsi tööd kirikus pooleli jätta ei saa. Viimased vihmad on niigi läbi avatud katuse sisse sadanud ja seinad märjaks teinud. “See kõik võib tähendada ka katuseremondilt siseremondile üleminekut, mille eelarve ilma uute pinkideta on 2,3 miljonit krooni,” möönis ta.

Viimati remontisid Laurentiuse kiriku katust 1969.–1972. aastal koguduse liikmed ise eesotsas õpetajaga.