28. veebruaril allkirjastasid Sans Souci ja kaitseministeerium tänaseni suures osas salastatud lepingu, millega Tšehhi klaasimeistrid projekteerivad ja püstitavad 15. oktoobriks 24meetrise võidusamba. Sans Souci juht Martin Chab kinnitab, et samba klaas on valmis, ettevalmistustööd kenasti graafikus ja sammas on 15. oktoobriks püsti. Chadi sõnul on sel nädalal Tallinnasse näidisena kohale tassitud 250kilone klaasmoodul, millistest sammas püsti pannakse. Mees lubab ise seda Tallinnas asjaosalistele esitleda. Kaitseministeerium ja samba autorid ei teadnud sel teisipäeval selle meeter-korda-kaks suure vaatamisväärsuse olemasolust tõsi küll veel midagi.

Kus monument valmib?

Kogu ettevalmistus toimub Tšehhis Prahas, kus meil on kolm tehast ja kus paneme kokku paneelid ja valmistame ette installatsiooni. Projekti kallal töötab 20-30 inimest.

Ja sealt toote veoautoga tükid Tallinna?

Jah, mitme veoautoga. Üks paneel kaalub 250-300 kilo ja kokku on neid seal paarisaja ringis. Pluss risti ja aluse konstruktsioon, mis paneele koos hoiab.

Kas paneelide pind on sile või krobeline?

Sile, et seda saaks lihtsalt hooldada. See oli üks projekti varasemaid nõudmisi. Klaas peab välja nägema nagu jääskulptuur, seda nii aluse kui ka risti osas.

Kui paks on klaas?

Klaasi paksus on konfidentsiaalne. Paksusest piisab, et monument oleks esteetiliselt ilus ja samas turvaline. (Samba autori Rainer Sternfeldi sõnul koosneb viie sentimeetri paksune klaasmoodul tšehhide eritehnoloogia alusel välja töötatud kolmesentimeetrisest igijääd meenutavast reljeefsest klaasist, mida katab mõlemalt poolt sentimeetrine turvaklaas — T.T)

Kuivõrd purunemiskindel on see klaas?

Ma ei tea ühtki klaasi, mis oleks täielikult purunemiskindel. Monumendi klaas on tugevdatud ja vastab Euroopa Liidu standarditele. Ta on piisavalt tugev, et teatud lööke taluda, kuid ta ei ole lõpuni purunemiskindel.

Mismoodi klaasi tugevdatakse?

Kui klaas on kasutusel avalikus kohas välitingimustes, siis kehtivad talle teatud standardid. Ja üks neist ütleb, et see klaas peab olema tugevdatud. Näiteks kui satud autoga õnnetusse, siis puruneb esiklaas miljoniteks imepisikesteks tükkideks, mis inimest ei vigasta.

Nii et kui keegi tahab väga samba ära lõhkuda, siis ta lõhub?

Küsimus on põhimõtteline. Kui kaks tundi samba kallal vasardada, siis kindlasti läheb ta katki.

Samuti pole välistatud praod?

Sammas on ehitatud nii, et mis ka ühe paneeliga ei juhtuks, saab selle kohe uue vastu välja vahetada.

Aga päris ümber lükata sammast ei anna?

Kindlasti mitte.

Aga linnud, kui nemad samba täis lasevad, kas ta siis happele peab vastu?

Ei usu, et ka linnud on probleem. Selliste küsimuste peale pean ütlema, et kui lähed mis tahes klaasist majja Tallinnas, olgu see siis hotell või restoran, siis seal on sama lugu mis sambaga: kui sul on haamer või kivi, võid kindlasti klaasfassaadi purustada. Võidusammas on aga tugevam kui mis tahes klaasfassaad Tallinnas.