Üle saja tuhande kodusoetaja on arvestanud kodulaenu intressidelt tulumaksutagastamise, eriti surutise tingimustes on muutunud see pereeelarve pärisosaks, millega ollakse laenuvõtmise hetkel arvestanud.

Riik on andnud tulumaksutagastusega selge signaali kodu soetamise toetuseks, seega ka laenu võtmiseks. Kas on õiglane, et riik päiksepaistel (loe: kinnisvarabuumi ajal) annab vihmavarju (tulumaksutagastuse) ja vihma (majandussurutise) saabudes võtab selle tagasi?

Te püüdsite oma ideed pehmendada, soovides vaid tulumaksutagastuse ülempiiri alandada 50 000 kroonilt 30 000. Vaadelgem seda arvudes.

Enamik kodulaene on võetud aastatel 2005-2007 ning annuiteedigraafiku alusel, seega esimestel aastatel moodustab lõviosa laenumaksest kodulaenu intress. Kui pere on soetanud endale maja, võttes 30-aastase laenu, ütleme, miljoni krooni väärtuses ning laenuintress on 5% aastas, siis kas on õiglane võtta temalt 40% tulumaksutagastusest, mida lubati talle laenu võtmisel?

Sellisel juhul oleks igakuine tagasimakse 5400 krooni ning tulumaksutagastuse 10 000 kroonist võtaks riik ära 4000. Seda siis kümnetelt tuhandetelt peredelt.

Omanike keskliit toetab teie soovi aidata hättasattunud koduomanikke. See on mõistlik ettevõtmine. Ent kui hädasolijate aitamine toob kaasa teiste inimeste hättasattumise, siis oleme sunnitud häälekalt protesteerima.

Tulumaksuga maksustamise periood on kalendriaasta. Seega on maksuõiguse üldpõhimõtete kohaselt koduomanikel tekkinud juba õiguslik ootus 2009. aasta eest tulumaksutagastuse saamiseks, sest 2009. aasta maksustamisperiood on juba alanud ja selle keskel enam mängureegleid muuta ei saa.

Seega on teie plaanis ka loogikaviga. See on määratud läbikukkumisele nii õiguslikult, majanduslikult kui ka sotsiaalselt.

Mõistame, et tahate kõige paremat, kuid tulumaksutagastuse ideega edasi minnes tuleb välja „nagu alati“.

Oleme kuulnud, et keskmine vabariigi minister ei tea isegi oma palganumbrit, ent laenu võtnud koduomanikele on oma sissetulek enamasti väga täpselt teada. Palun, konsulteerige enne kodanike ja kodanikuorganisatsioonidega, kui tegutsete.