„On kahetsusväärne, et noorte inimeste vaba tahte ja meele avaldus niisugust hukkamõistu leiab. Ei öelnud ju õpilane midagi ebatsensuurset, sest tõepoolest, Vene suursaadik Nikolai Uspenski sekkus Eesti siseasjadesse ja laimas Eestit, kui ütles, et venekeelsetes koolides diskrimineeritakse nii õpilasi kui ka õpetajaid,” ütles haridus- ja teaduminister Tõnis Lukas Eesti Päevalehele.

Ta lisas, et ootab nüüd ka venekeelsete koolide õpetajatelt selget sõnumit, et see nii ei ole.

Samal ajal tundis minister heameelt, et venekeelsete koolide õpilased on Eesti eest välja astunud, näidates sellega, et nende jaoks on Eesti riik olemas.

Venemaa suursaadik Nikolai Uspenski väitis ajalehes Tribüün, et Eestis toimub keelenõuete sildi all õpetajate kaadri puhastus ja siin ahistatakse õpilasi.

Mustamäe reaalgümnaasiumis õppiv Sergei Metlev esitas selle peale Vene suursaadikut kritiseeriva avalduse, tehes seda venekeelseid koole ühendava õpilasesinduste assamblee esinduskogu peasekretärina.

Kool palus vabandust

See vihastas aga Sergei Metlevi kooli õpetajaid, kes tegid omakorda avalduse, milles väljendati nördimust Metlevi sõnade peale ning paluti suursaadikult vabandust. Lisaks pidi noormees lahkuma kooli õpilasomavalitsuse juhi kohalt.

Küsimusele, kas õpetajate avaldus näitab, et nad on Vene suursaadiku sõnadega nõus, vastas Tõnis Lukas: „Üldplaanis tundub see nii olevat ja ma loodan, et Tallinna linna haridusamet tegeleb sellega.”

Lukas avaldas lootust, et nii kooli õpetajad kui ka juhtkond saavad aru, et noored inimesed, eriti kui nad esindavad organisatsioone ja kaitsevad Eesti Vabariigi huve, ei tohiks olla mitte põlu all, vaid lausa tunnustatud. „Loodan ka, et nii mõnigi pedagoog häbeneb oma niisugust emotsionaalset reaktsiooni,” lisas minister.

Õpilasesinduste assambleega töötab minister enda sõnul edasi hea meelega. „Tean, et seal on palju eri vaateid, noored kaitsevad oma seisukohti tuliselt ja osalt on nad kriitilised ka Eesti riigi poliitika suhtes. Kuid neid iseloomustab see, et nad ei kahtle riigi olemasolus ja selles, et see riik on nende kodu. See teeb rõõmu,” tõdes Lukas.

Tallinna haridusameti info peaspetsialisti Leini Jürisaare sõnul järeldas amet toimunu põhjal, et Mustamäe reaalgümnaasiumis on vaja tagada kodaniku põhiõiguste ja vabaduste kaitse. „Me ei usu, et kodanike põhiõigusi ja -vabadusi selles koolis üldse ei eksisteeri, kuid antud juhtumi põhjal võib järeldada, et sõnavabaduse sisulisele tõlgendamisele ei ole piisavalt tähelepanu pööratud,” nentis Jürisaar.

Jürisaare sõnul on sõnavabaduse printsiipi arvestades aktsepteeritav, et kool oma avalduse tegi. „Kuid kui sama vabaduse kasutamise eest karistati õpilast tõepoolest, siis seda ei pea me õigeks. Plaanime olukorra täpsustamiseks kooli poole pöörduda,” lisas ta.

Mustamäe reaalgümnaasiumi direktori Olga Kalju kommentaari ei õnnestunud Päevalehel eile saada.

Lukase sõnul peab linn otsustama, kas kooli direktor tuleks sobimatuse tõttu oma ametist vabastada. „Kui tõepoolest hakkab tekkima õpilase represseerimise oht, siis ma loodan, et selle küsimuse tõstatab Tallinna linn ja ka riik, kui peaks vaja olema. Aga praegu pole mõtet veel õli tulle valada,” leidis Lukas.