Kesklinna vanema Marek Jürgensoni sõnul pole tegemist mõõdikuga, mille abil fikseeritud kiiruseületajate suhtes alustatakse väärteomenetlust, vaid eelkõige liikluskultuuri kasvatava meetme ning edasiseks vanalinna liiklusküsimustega tegelemiseks vajalikku infot koguva seadeldisega, teatas Raepress.

„Tallinna vanalinn on terves ulatuses õueala, ent paljud juhid kipuvad 20 km liikumiskiirust seadustavaid märke eirama, ohustades nii jalakäijaid ning mis eriti taunimisväärne, ka lähedal asuva Gustav Adolfi Gümnaasiumi õppurite elu ja tervist,“ selgitas Jürgenson mõõdiku vajalikkust.

„Mõõdik fikseerib auto liikumiskiiruse ja kuvab selle numbrinäiduna ekraanile, millelt nii autojuhid kui möödakäijad saavad seda vaadata. Liigselt gaasipedaalile vajutajaid peaks taoline liikluseeskirjade eiramise visualiseerimine korrale kutsuma,“ kirjeldas mõõdiku paigaldamise initsiaator Jürgenson seadme toimimist.

Pilootprojektina koguti juunis andmeid Nunne tänaval liikuvate autode kiiruse ja sõidukite liikumistiheduse kohta. Analüüs näitas kurba tõsiasja, et kui mujal liiguvad asjad liikluses paremuse poole, siis vanalinna kohta pole võimalik seda väita. Kahenädalase testperioodi vältel pidas vaid 54% autojuhtidest kinni kehtestatud kiiruspiirangust, kuus autot tuiskas vanalinna tänavail kiirusega üle 70 km tunnis.