Vene teaduste akadeemia geofüüsikaameti Siberi osakonna direktor Viktor Seljeznev ütles RIA Novostile, et maa-alused tõuked kestavad kuni piirkonnas ei taastu seismiline tasakaal.

„Sellist laadi protsessid ja maavärinad selles piirkonnas võivad kesta kümme aastat. See saab olema selline perioodiline pilt: vaibub, suureneb, seejärel jälle vaibub. Mõnes mõttes maavärinad kümme aastat non-stop," ütles teaduste doktor Seljeznev Novosibirskist.

Ta lisas, et maavärina hetkel eralduv energia võrdub mitme miljoni Hiroshimale heidetud tuumapommiga. Võimsale maavärinale järgneb kümneid ja sadu vähem tugevaid.

Tšiilit tabas laupäeva varahommikul kell 03.34 tugev - 8,8-magnituudise tugevusega maavärin, milles hukkus praeguse seisuga 723 inimest. Kaks miljonit tšiillast on loodusõnnetuse tõttu kahju kannatanud. Värinakese asus Concepciónist 90 kilomeetri kaugusel ja 55 kilomeetri sügavusel.

Esmaspäeva hommikul raputas sama piirkonda taas mõõdukas maavärin. Eri ametid mõõtsid selle tugevuseks 5,1 ja 6,2 magnituudi. Lisaks on piirkonda alates laupäevast tabanud veel paarsada väiksemat järeltõuget.