Apteekide ühendus tegi eile proviisoritele ettepaneku, mis võib apteegituru muuta uutele tulijatele suletuks: turgu valitsevad hulgimüüjad saaksid apteeke edasi pidada, kuid uute avamise õigus jääks vaid proviisoritele.

Sotsiaalministeerium kutsus seepeale ühenduse täna hommikuks ministeeriumisse, et ühendus täpsustaks oma ettepanekut proviisorite kojale ja apteekrite liidule. Kohtumine toimus täna hommikul kell 10, kuid apteekide ühendust seal kohal ei olnud.

"Eile saatsime kutse ja täna üritasime veel pingsalt kätte saada, aga nad ütlesid, et ei saa osaleda," ütles sotsiaalminister Tanel Kiige nõunik Rasmus Sinivee Delfile.

Apteekide ühendus aga selgitas, et viimase minuti kutse ei vii lahendusele lähemale. "Ministeerium kutsus osapooli arutama kehtiva seaduse rakendamise üle, mitte olukorda sisuliselt lahendama nagu apteekide mass-sulgemise eelõhtul kohane oleks," teatas apteekide ühenduse esimees Timo Danilov.

Danilovi sõnul üritab ministeerium üleöö saabunud kutsega päästa oma neli aastat tegevusetult kriisi lähenemise ootamist.

"Tänaseks puudub meil isegi info, kes ümarlaual osalevad. Samamoodi ei olnud EAÜ-l võimalik nii lühikese etteteatamisajaga oma kohustusi ringi mängida," selgitas Danilov.

Sotsiaalministeeriumi asekantsler Maris Jesse ütles aga eilses "Aktuaalses kaameras", et kohtumisele on lisaks apteekide ühendusele oodatud ka proviisorite koda ja apteekrite liit.

Samuti oli kutsel adressaadi ribas märgitud apteekrite liidu ja proviisorite koja esindajad, kellele Danilov ka täna hommikul pool tundi enne ümarlaua toimumist kutsest keelduva kirja saatis.

Danilovi sõnul on aga lisaks korralduslikele küsimustele veel olulisemgi ministeeriumi kutses välja toodud läbirääkimiste lähtepunkt, mis tegelikult kompromissiks ruumi ei anna.

"Ministeerium viitas kutses otsesõnu seisukohale, et kõik omandipiirangud koos vertikaalse integratsiooni keeluga peavad jääma kehtima. Läheneva kriisi valguses on selline tegelikkust ignoreeriv ning sisulisi läbirääkimisvõimalusi eos välistav suhtumine arusaamatu," lisas Danilov.

Eesti Ekspress on kajastanud, et ühendusel on otsene seos Margus Linnamäega, kes valitseb siinset ravimiturgu. Kõige suurem turuosa on Linnamäe kontrolli all oleval Magnumil, mida kaubamärgi värvi järgi hüütakse "punaseks" ettevõtteks. Eesti Apteekide ­Ühenduse aadress kattub ­Magnumi omaga: kohe näha, kelle äri see survegrupp kaitseb.

Eile hommikul teatas apteekide ühendus, et nad on pakkunud proviisorite kojale "kompromissettepaneku", mille kohaselt saavad tänased mitteproviisorist omanikud jätkata tegevust, kuid kõikidele avatavatele apteekidele kohaldub proviisoromandi nõue.

Proviisorite koda aga ei kiitnud heaks ketiapteekide ettepanekuid, kuid koda teatas, et on alati olnud valmis arutama apteegivaldkonna tuleviku teemal.