Ida-Viru turismiklastri korraldatud konkursile esitas kandidatuuri kümme põnevat seikluspaika. Žürii koosseisus Kadi Ploom (MTÜ Peipsimaa Turism), Sirle Sommer-Kalda (Põhjarannik), Kristina Ernits (Jõhvi TIK) ja Kadri Kuusmik (MTÜ Virumaa Koostöökogu) proovis kõiki seiklusi omal nahal.

Lammasmäe on üks ürgse väega salapärane paik. „Ürgse väe annab kohale keskmise kiviaja asulapaik, mida ikka ja jälle vaatamas käiakse ja kuhu ka meie põnevaid ajaloomatku korraldame. Salapära tuleb aga sellest, et oleme Kunda jõe orus muust maailmast juskui eraldatud. Voolav vesi, suitsevad saunakorstnad ja õhtused tõrvikutuled või talvine jõuluvalgus loovad natuke muinasjutulise atmosfääri,” jutustab Meelis Parijõgi, Lammasmäe puhkekeskuse peremees.

Eriliseks teeb saunaseikluse asjaolu, et seigelda tuleb erinevate saunade vahel ehk õhtu jooksul läbitakse viis-kuus sauna, liikudes õuealal ühes saunast teise. Vahepeal saab end kasta kas jões, jahimaja basseinis või ka õues kümblustünnides. Ja muidugi saab vihelda erinevate vihtadega ning valmistada endale ürtidega jalavanni. „Kuna seikluse jooksul saadaks ka uusi teadmisi sauna kohta, võtavad seiklusest osa Lammasmäe saunamehed, kes aitavad iga saunaga paremini sõbraks saada. Kui inimene satub elus esimest korda näiteks kappkerisega sauna või suitsusauna või hakkab tegema turbaprotseduure, siis võib tekkida vajadus väikeste selgituste järele,” jutustab Parijõgi.

Igaühel tuleb ise järele proovida, milliseid elamusi, teadmisi ja kogemusi see seiklus annab. Peremees saab anda vihjeid. Kuidas on saunalavalt peosaali vaadata? Mismoodi maitseb sidrunilõik aroomisaunas? Kui erinevalt mõjuvad kase-, tamme- ja kadakaviht? Kuidas kutsutakse Tootsi ja Kiire sauna ja kuidas seal leili visata? Mismoodi lõhnab turbast ehitatud saun? Mis on suitsusaunas erilist? Miks ei taha tõrvikuvalguses kumavate saunade juures kümblustünnis istudes sealt enam ära minna?

Foto: Andrei Chertkov

Puhkekeskuse peremees soovitab saunaseiklust igaühele, sest saun rahustab ja lõõgastab, tugevdab organismi vastupanuvõimet ning hoiab ka ihu ilusa. Eriti kui turbasaunas turbamaske teha või siis saunakosmeetika õpitoas valmistatud kehakoorijaid kasutada. Ütleb ju laulusalmgi, et „saunast tulles oled terve ja noor”. „Ma ei ole tõesti näinud ühtegi inimest, kes oleks saunast tulles pahas tujus,” rõõmustab Parijõgi.

Parijõgi kiidab, et eestlased on üsna tubli saunarahvas, sest enamiku külalistest moodustavad just nemad. Kuid viimastel aastatel on tee puhkekeskusesse leidnud ka soomlased. Näiteks on Soome Saunaselts Eestis Lammasmäe puhkekeskuse saunad omaks võtnud ja hiljuti väisas neid ka Rahvusvaheline Saunaliit, mille president on soomlane Risto Elomaa.

Samuti panustab Lammasmäe köök kohalikule toidule. Juurikad ja puuviljad tuuakse taludest ja sealsed jahimehed varustavad neid ulukilihaga.

Kõikidel saunasõpradel tuleks oma seiklemissoovist teada anda, helistades Meelis Parijõgi numbrile 501 3397 või kirjutades aadressil info@lammasmae.ee.

Vaata rohkem: lammasmae.ee

Ida-Viru turismiklaster korraldab juba kolmandat korda konkurssi „Parim uus seiklus”
Varem on tiitlid võitnud Sillamäe muuseumi otsingumäng „Vernanda” ja Vaivara Sinimägede muuseumi programm „Ajarännak: 1944. aasta evakuatsioon”.

Parim uus seiklus 2020 nominendid
  • Sillamäe muuseum – digitaalne otsingumäng „Salastatud linna eesrindlane”
  • Kohvik Muna – seiklus „Ime muna”
  • Kohvik Muna – seiklus „Imemuna”
  • Raudlaeva Maja MTÜ – seiklusreisid Eesti rannikumerel ja sisevetel
  • Valaste puhkeküla – jalgsimatk Ontika-Valaste matkarajal
  • Iisaku Kihelkonna Muuseum SA – seiklusmäng „Hoia kõvasti pavoid ja kinnita kussak”
  • MTÜ Young & Active – laser-tag’i ja paintball’i lahingud siseruumides ja tänaval
  • Lammasmäe puhkekeskus – saunaseiklus
  • Avinurme Puiduait – Avinurme rong
  • Alutaguse Matkaklubi MTÜ – väljakutse ülekaalulistele

Projekti „Ida-Viru turismisihtkoha kui võrgustiku arendamine” kaasrahastab Euroopa Regionaalarengu Fond.
Jaga
Kommentaarid