Mailis Reps ütles Delfile, et ligi 5 tundi kestnud arutelul sai ka Monica Rannale selgeks, et tema jätkamine linnavalitsuses ei ole võimalik. "Monica sai väga selgelt aru, et valikut ei ole," ütles Reps.

Rahandusvaldonna abilinnapea Rand jätkab aga ametis aastavahetuseni, et viia lõpuni linnaeelarve kinnitamine. Hetkel pole selge, kes tema asemel ametisse pannakse, kuid Repsi kinnitusel ei ole selles tõenäoliselt ei Rein Kokk ega Vladimir Šokman.

Reps rääkis täna ka Tartu linnapea Urmas Klaasiga, kellega lepiti kokku, et abilinnapea vahetamisega muudatusi koalitsioonileppes ei kaasne.

Ehkki esialgu plaanis Keskerakonna Tartu osakonda juhtima asunud Jaan Toots vahetada välja ka Madis Lepajõe, siis viimase ametis jätkamise üle täna arutelu ei olnud.

Lepajõe on hetkel haiguslehel ning delikaatsuse tõttu ei olnud koosolekul keegi nõus teemat tõstatama. Seega Repsi kinnitusel on praegu selge, et Tartu linnavalitsuses vahetub vaid üks abilinnapea.

Tükimat aega Tootsile vastu hakanud ning ametist loobumisest keeldunud Randa erakonnast välja ei heideta. Mingisugust muud ametikohta kusagil mujal talle samas Repsi sõnul samuti ei pakutud.

Varasemalt on Toots välja pakkunud, et Lepajõe ja Ranna ametid võtavad üle Vladimir Šokman ja Rein Kokk. Tänaseks on selge, et need mehed enam antud teemal päevakorras ei ole.

Kriis Keskerakonna Tartu piirkonnas oli kujunenud nii suureks, et tänasel ligi viis tundi kestnud arutelul osalesid ka erakonna esimees Jüri Ratas, aseesimees Mailis Reps ning peasekretär Mihhail Korb. Tartus peetud kohtumine sai lõpu mõnikümmend minutit enne südaööd.

Jüri Ratas teatas veel öösel sotsiaalmeedias, et Tartus on Keskerakonna töörahu taastatud ning erakonna piirkond ja koalitsioon saavad taas keskenduda sisulisele tegevusele, mis on suunatud kõigi tartlaste huvide esindamisele ning linna elu edasiviimisele.

"Abilinnapea Monica Rand on otsustanud pärast uue aasta linnaeelarve menetluse edukat lõpetamist oma kohalt lahkuda 1. jaanuaril 2020. Tänan Monicat tema senise tubli töö ja olulise panuse eest, mille ta nii Tartu linna kui ka Keskerakonna jaoks on ülikoolilinnas andnud," teatas Ratas.

Samuti tänas ta Tartu koalitsioonipartnereid, kes on näidanud selles olukorras mõistmist ja koostöövaimu. "Keskerakonna huvi on kindlasti senises võimuliidus jätkata, sest see on parim viis seista Tartu linnas meile oluliste teemade eest ning linna arengusse panustada," lisas Ratas.

Enne koosolekut

Eilses Vikerraadio saates "Stuudios on peaminister" puikles Ratas vastamast, mis tema hoiak ikkagi on ja kas ta leiab, et abilinnapead Monica Rand ja Madis Lepajõe peaks ametist lahkuma või mitte. "Nii ei saa, et hakkame Tallinnast ütlema, mis Tartus tehakse, tuleb ikka kohale minna."

Meenutuseks olgu öeldud, et septembris sai Jaan Tootsist Aadu Musta asemel Keskerakonna Tartu piirkonna juht. Näiliselt väikesest parteisisesest muudatusest kasvas suurem verevahetus. Oktoobri esimeses pooles jõudis meediasse, et ilmselt jäävad senised abilinnapead Rand ning Lepajõe töökohast ilma. Duo asemel sooviks Toots nendes ametites näha Vladimir Šokmani ja Rein Kokka.

Kui Lepajõe on oma sõnavõttudes olnud tagasihoidlikum, siis Rand on korduvalt öelnud, et vabatahtlikult oma ametist ei lahku. Seis on sama praegugi.

Eilses Vikerraadio saates uuriti peaministrilt sedagi, kas Tartu linnapea Urmas Klaas (Reformierakond) on talle öelnud, mil Reformierakonna kannatus katkeb ning Keskerakond hoopis opositsiooni kaklema saadetakse. Ratas vastas, et on Klaasiga palju suhelnud, aga millestki sellisest pole juttu olnud. Peaminister nentis, et teatud ebastabiilsus on, ent tehakse kõik, et taas stabiilsus saavutada ning Keskerakond ikka koalitsiooni jääks.