Seekordses saates osales lisaks Martin Helmele ja siseminister Mart Helmele (EKRE) ka maaeluminister Mart Järvik, kes selgitas, et temale saabus arvutisse avaldus, mille allkirjastamisel andnuks ta PRIAle volituse riigi esindamiseks kohtus.

“Volitus on tähtajatu, oleks olnud ka tagasiulatuva mõjuga, mis tegi mind ettevaatlikuks: miks peaks mina kirjutama alla volitusele, mis omab tagasiulatuvat mõju? Küsisin nõunikelt nõu. Ja kui (Urmas — toim) Arumäe ja (Maido — toim) Pajo proovisid selgitada, tuli kirjavahetus päevavalgele. Siis tuli teine volitus, paluti see allkirjastada, küsisin, kas see on ka tagasiulatuva mõjuga? Sain vastuse, et see on uus asi, ütlesin, et ma ei allkirjasta ühtegi volitust enne, kui on saadud õiguskantslerilt või justiitsministrilt selgitus. Siis tuli justiitsminister Raivo Aegilt kirjale lõpuks vastus ja tuli välja, et volitust pole vaja, PRIA saab ilma volituseta kohtus käia, ning üks volitus, mille allkirjastasin— ka seda polnud vaja,” selgitas Järvik.

Martin Helme märkis, et kirjavahetus nõunike ja kantsleriga ei tohiks üldse avalik olla. “Nii pole võimalik tipptasemel juhtida,” sõnas ta.

“Ma lugesin meilimaterjali läbi, see on juriidiline jura. Lugesin sealt välja, et minister on mures, temalt nõutakse tagantjärele tegemiste klaarimist. Minister ütleb, et ei taha alla kirjutada, vaid tahab kõrvalt hinnangut,” andis Martin Helme omapoolse hinnangu.

Mart helme märkis, et kui justiitsminister ütles, et pole vaja allkirja, siis pöördus meedias kõik vastupidi.

Järvik lisas, et ta ütles Raivo Aegile, et üks kiri on talle tulemas ja ehk saab ta selle üle vaadata ning vastuse anda, kuna Järvikule olevat asi ebaselge. “Kaks nädalat läks mööda, vastust pole tulnud, ta ütles, et ma ei tea, võib-olla ametnike käes ringleb, siis kahe nädala pärast tuli.”

Martin Helme lisas, et Aeg on meediale mõista andnud, nagu tahtnuks Järvik väga allkirjaõigust. “Tahaks öelda, et millega te seal PRIA-s olete tegelenud, kui te ei tea, et te võite kohtus käia ilma ministri allkirjata. Ma näen, et ametkond mängib oma paleemänge, kaitseb end ja üritab süüdi teha ministrit,” kritiseeris Martin Helme.

“Näen, kuidas kogu meedia, eelkõige muidugi Ekspress Grupp, esitleb ükskõik mis infot skandaalina, mis määrib meie erakonda ja erakonna ministri nime,” leidis ta.

“Meil pole mingit põhjust seada kahtluse alla Mart Järvikut ministrina või nõustuda sellega, et ta peaks tagasi astuma või et umbusaldus tuleb,” lisas ta.

Järviku arvates on tegemist meediasõjaga. Mart Helme hinnangul tegeleb prokuratuur poliitikaga, kui alustas Järviku endise nõuniku Arumäe asjus uurimise. “Algatatakse kummalisi uurimisi sellesama Arumäe kohta, uuritakse, kas tal on süüd — kriminaalasi võimaliku süü kindlaks tegemiseks. Ta pole ise kahtlusaluseks tunnistatud, teda pole kutsutud vestlusele, temaga pole räägitud, aga Mary Krossi asi lõpetati, sest puudub avalik huvi.”

Martin Helme märkis samuti, et prokuratuur algatab uurimise, ilma et oleks kahtlustatav. “Arumäe ei saagi olla (kahtlustatav — toim), sest ta pole avalik teenistuja, talle ei kohandu korruptsioonivastased paragrahvid, aga algatati prokuratuuris abstraktne uurimine ja seda esitatakse nii prokuratuuri, meedia kui opositsiooni poolt kui korruptsioonikahtluse esitamist Mart Järviku nõuniku vastu. Absoluutne libauudis ja libauurimine.”

Mart Helme tõi näiteks Tartu abilinnapeade uurimise. “Inimesi on aastaid solgutatud ja ametist vabastatud ja tulemus on see, et käis 9 euro eest juuksuris riigirahaga. See on meie prokuratuur, meie peaprokurör, kes sisuliselt istub ikka veel ametis, aga noh, terav kirves leiab ikka oma kivi.”

Põhja ringkonnaprokuratuur alustas kolmapäeval kriminaalmenetlust toimingupiirangu rikkumise paragrahvi alusel maaeluministeeriumi haldusalas toimuva asjus. Uurimine puudutab minister Mart Järviku nõunikku Urmas Arumäed, ent kahtlustust pole kellelegi esitatud. Reedel astus Arumäe ametist tagasi — ta väitis, et on süüta, kuid tahtis ministri tule alt välja tuua.