"Ma ei pea valitsuse tegevust ei pea troikade omast paremaks, kui annab mingisugusele seltskonnale otsustada, kas ministri teos võivad olla kuriteo, väärteo või huvide konflikti tunnused," rääkis Evestus kolmapäeval Eesti Televisiooni saates "Ringvaade", vahendab ERR. (Troika on kõnekeelne nimetus NSV Liidu Siseasjade Rahvakomissariaadi juures asunud kohtuvälise repressiivorgani kohta - toim.)

Evestus nentis, et komisjoni kuuluvad lugupeetud liikmed ja pole põhjust kahelda nende professionaalsuses.

"Kuid pigem on küsimus selles, kas sellel komisjonil on oma koht või mitte, kas me vajame nende arvamust või mitte. Ei tohi unustada seda fakti, et on juba käivitatud kriminaalmenetlus kriminaalmenetluse seadustiku alusel. See tähendab seda, et ei ole võimalik teist samasugust menetlust läbi viia ehk sel komisjonil pole loomulikult sellist pädevust, et efektiivselt ja kõiki võimalusi kasutades teha kindlaks täpselt võimalikud kuriteo skeemid," selgitas Evestus oma seisukohta.

Üks põhjus, miks komisjon moodustati võib olla Evestuse hinnangul peaministri ja võimuliidu soov võita aega. "Ma ei tea, mida see kümme päeva küll annab, aga ma arvan, et oleks olnud väga normaalne ja tervitatav, kui peaminister koos oma nõunikega oleks suutnud oma seisukoha ministri tegevuse suhtes kujundada nende päevade jooksul ehk siis seda, kas see on eetika ja väärtustega kokku langev."

Delfi kajastas täna, et riigisekretär Taimar Peterkop kutsus komisjoni liikmeteks riigikontrolli esindaja Airi Mikli, õiguskantsleri kantselei esindaja Marje Kase ja riigikantselei õigusloome osakonna juhataja Margus Mati. Esimene kohtumine oli täna ja tulemused esitatakse hiljemalt kümne päeva pärast. Ehk see juhtub ilmselt järgmise nädala teises pooles.