Eile tabas maaeluministeeriumi ametnikke järjekordne üllatus - minister Mart Järvik soovib muuta ministeeriumi põhimäärust ning selle valitsuses kiiresti ka läbi suruda. Maaeluministeeriumi ametnikud, sealhulgas kantsler Illar Lemetti Järviku paberit ei kooskõlastanud. Tänaseks oli jõudnud teave Järviku järjekordsest plaanist ka riigikogu liikmeteni, kes ministrid sellekohaste küsimustega pommitama hakkasid.

Mart Järviku umbusaldamisel esitas riigikogu Reformierakonna fraktsiooni liige Liina Kersna ministrile otsese küsimuse: “on teada, et soovite lahti lasta ministeeriumi kantslerit. Soovite vabaneda ühest asekantslerist Toomas Kevvaist, just sellest, kes vastutab toiduohutuse eest. Miks te umbusaldate teda?”

Maaeluminister Järvik isegi ei eitanud Kevvai lahti laskmise plaani, vaid teatas: “Ma vastan sellele küsimusele nii. Sellega ma tagan Eestis toiduohutuse valdkonna töö, et see oleks perfektne. Praegu on seal probleeme, seda näitas ka toiduohutuse audit."

Kuigi riigikogu ees väitis Järvik, et koostas põhimääruse muutmise dokumendi tuleva nädala valitsuse istungile, seisab paberil selgelt: "Eelnõu soovitakse esitada täna õhtul homsele valitsuskabineti istungile." Kuna dokument koostati 13. novembril, peeti silmas tänast valitsuse istungit.

Veidi hiljem teatab Järvik riigikogus: "Mina ei ole Toomas Kevvai ametist vabastamise otsust allkirjastanud. Olen allkirjastanud otsuse, millega muudetakse maaeluministeeriumi põhikirja."

Järvik isegi ei eitanud Keit Pentus-Rosimannuse küsimusele vastates, et saatis ministeeriumi põhimääruse, mille tegelikuks sisuks on ühe asekantsleri lahti kangutamine, kooskõlastusringile kiirkorras. “See, et toiduohutusega oleks meil kõik ministeeriumis hästi, et valdkond töötaks hästi, on otsused tehtud,” teatas Järvik, viidates riigikontrolli auditis välja toodud ebakõladele. "Ma ei ole ühtegi ametnikku seni lahti kangutanud ja teinud kõik selleks, et toiduohutus oleks tagatud. Need sammud on kõik selleks ette võetud, et toiduohutus oleks võimalikult hästi tagatud," korrutas Järvik riigikogu liikmete küsimustele vastates.

Eesti Päevalehele ja Delfile kinnitati juba eile õhtul, mil lugu uurima hakkasime, et ministri plaan oli muudatused juba esmaspäevast jõustada. Paber ise oli majast välja läinud eile õhtul kell 22 ja seda vaatamata sellele, et kantsler muudatusi ei kooskõlastanud. Põhimääruse muutmiseks on vaja valitsuse heakskiitu.

“Majas (maaeluministeeriumis-toim.) on olukord katastroofiline. Pajo (Järviku nõunik Maido Pajo-toim.) on tegelik minister. Pool aastat on käinud ja ähvardanud inimesi lahti lasta,” nentis üks anonüümsust palunud ministeeriumi töötaja.

“Muidugi võib küsida, miks minister ei või majas oma haldusalas ümberkorraldusi teha ja nö toiduohutuse temaatikat korda teha,” ironiseeris üks kunagine minister. “Aga paraku on praegu siin taga selge plaan asekantsler Toomas Kevvai lahti lasta. Kuna praegune minister ja tema nõunik jagavad inimesi endi ja teiste inimesteks, siis ilmselgelt pole Kevvai nende inimene ,” lisas ta, kinnitades, et Kevvai puhul on tegemist andunud riigiametniku ja Eesti põllumajanduse ühe käilakujuga.

Toomas Kevvai töötab toiduohutuse ning teaduse ja arenduse asekantslerina 1. aprillist 2013 ning juhib toiduohutuse osakonna, taimetervise osakonna ning teadus- ja arendusosakonna tööd.

Kevvai lõpetas 1987. aastal Eesti Põllumajanduse Akadeemia agronoomi erialal. Põllumajandusministeeriumis (praeguses Maaeluministeeriumis) asus Kevvai tööle juba 1994. aastal.

Selle loo peale võttis toimetusega ühendust üks aastaid loomade kasvatamisega ja põllumajandusega tegelev talumees. “Teatud puhkudel on täiesti õigustatud, kui minister PRIA-le või VTA-le kandadele astub,” tõdes põllumees, tuues pika telefonikõne ajal näiteid absurdsetest nõuetest, ametnike kiusu ajamisest ja fabritseeritud haldusaktidest põllumeeste suhtes.

“Vahel on kontrollid sees mitte paar korda kvartalis või kuus aga paar korda nädalas, kuigi mingisuguseid rikkumisi ei tuvastata. Seda tehakse kiusu pärast, kui neile vastu räägid või absurdsusele viitad. Küll raisatakse sellega aga põllumeeste aega ning närve. Minu kui tootja silmis tuleks suurem osa neist ametnikest lahti lasta - nii PRIA-s kui VTA-s,” ütles põllumees.

Loe ministri ettepaneku kohta: