Kallase sõnul ei olnud ette teada, et tänane maaeluminister Mart Järviku (EKRE) umbusaldamine läbi kukub. “Kui me vaatame seda, mida ütlesid varasemalt välja Isamaa riigikogu liikmed, fraktsiooni juht ja erakonna juht, siis nad ütlesid, et Mart Järvik peab võtma poliitilise vastutuse.”

Kallas märkis, et 56st koalitsiooni häälest oli tänaseks hääletuseks järele jäänud 51. “Täpselt niipalju, et see umbusaldus läbi ei läheks. Rääkides ükshaaval Isamaa saadikutega, siis paljudel neist oli väga ebamugav olla, sellepärast et need faktid on ju teada ja suures saalis ilmnes, et maaeluminister ei saa aru ministri vastutusest ja ta tegelikult ei sobi sellele ametikohale. Nii et ma arvan, et ega ka nemad ei vajutanud seda nuppu kerge südamega,” rääkis Kallas.

Reformierakonna esimees tõi välja, et valetamisega vahele jäänud väliskaubandus- ja infotehnoloogiaminister Kert Kingo (EKRE) pidi ametist lahkuma, kuid korduvalt valetamisega vahele jäänud maaeluminister Järvik mitte. “Kui me vaatame seda, mida maaeluminister üritab korda saata — on selged tõendid selle kohta, et ta on eelistanud erahuvi avalikule huvile, kuigi ministrina sa peaksid alati seadma ikkagi riigi ja avaliku huvi esimesele kohale. Ta on valetanud ja mäletame, et kui valetas väliskaubandus- ja IT-minister, siis oldi väga resoluutsed,” märkis Kallas.

“Maaeluminister on valetanud korduvalt ja kui koalitsioon ei tee sellega midagi, siis see patt jääb nende hingele, aga kui opositsioon ka ei tee midagi, et me aktsepteerime sellist käitumist, siis iga korraga läheb see järjest hullemaks. Opositsioonina on meil ikkagi neid tööriistu käes piiratud arv ja umbusalduse avaldamine on üks nendest,” selgitas Kallas.

“Me saime küsitleda maaeluministrit. Muidu ta ju riigikokku ei tule, sest ta oli kutsutud komisjoni, kuid ta ütles, et tal ei ole aega. Ta tuli meile riigikogu ette ja me saime vähemalt küsida küsimusi. Vastuseid me küll ei saanud, aga siiski,” põhjendas Kallas.

Küsimusele, miks Reformierakond ei soovinud ära oodata riigisekretäri komisjoni uurimistulemusi Järviku tegevuse osas, vastas Kallas, et see on olemuslikult vale. “Kui me vaatame maaeluministri või mis tahes ministri tegevust, siis me peame andma sellele poliitilise hinnangu. Peab võtma poliitilise vastutuse. Seda ei saa delegeerida ametnikele, kes on veel peaministri alluvuses, et uurige see asi välja.”

Teiseks tõi Kallas välja, et teadlikult või tahtmatult minnakse kaasa retoorikaga, et uurimisasutused polegi justkui pädevad oma tööd tegema. “Maaeluministri nõuniku ja sama kaasuse suhtes on ju algatud kriminaalmenetlus ehk prokuratuur juba uurib. Järelikult, kui nüüd peaminister moodustab mingi erikomisjoni, siis ta igal juhul seab kahtluse alla ka need tulemused, mis võivad prokuratuurist tulla. Minu arvates ei ole see õige. Ametnik ei saa anda ka moraalseid hinnanguid. Neid saavad anda ainult poliitikud,” leidis Kallas.

Reformierakonna esimehe sõnul on riigisekretäri komisjoni loomise eesmärk võita aega. “Kümme päeva on päris pikk aeg. Lootus on ilmselt, et kuidagi tulevad uued skandaalid ja mõtteid peale, täiskuu läheb ka mööda ja siis saab minna rahulikult edasi, nii et mitte midagi ei tehta.”

Kallase hinnangul on väga ohtlik fakt, et maaeluminister püüdis eile õhtul kiiruga muuta maaeluministeeriumi põhimäärust nii, et kaotada ära toiduohutuse asekantsleri ametikoht ja sellega saada lahti inimesest, kes talle ei meeldi. “Kui selle kümne päeva jooksul tehakse selliseid tegusid, siis see asi on läinud veel hullemaks. Ja Eesti on kindlasti saanud kannatada.”

Kallas: Ratasel ei ole põhimõtteid

Küsimusele, kas peaminister Jüri Ratas soovis oma reaktsiooniga Kaja Kallase väljaütlemise peale (“Jüri Ratas peaministrina müüks Eesti maha esimesel võimalusel, kui ta saaks jätkata peaministrina“ — toim) viia tähelepanu Mart Järviku skandaalilt kõrvale, vastas Kallas, et Ratas kasutas osavat nippi, kui soovis Kallaselt vabanduse palumist, väites, et Kallas süüdistab teda riigireetmises.

“Esiteks ei ole mina rääkinud riigireetmisest, mida Jüri Ratas üritab mulle inkrimineerida. Kui me võtame Eesti seletava sõnaraamatu, siis seal näitena “maha müünud” on “oma veendumustest loobunud”. Seal ei ole reetmise kohta mitte ühtegi sõna, mitte ühtegi vastet. See on see dramaatika, mida tema (Ratas — toim) soovis sinna lisada,” selgitas Kallas.

“Aga mida ma ütlesin sellega, on see, et Jüri Ratasel ei ole põhimõtteid. Ta on oma põhimõtetest, väärtustest ja lubadustest loobunud selleks, et olla selle valitsuse peaminister. Ja täpselt nii see ka ju on,” oli Kallas kindel.

Saatejuhi küsimusele, kas see väljaütlemine võis siiski viga olla, kuna see ärritas paljusid inimesi, vastas Kallas, et talle tundub, et reageeringud on olnud väga kahepalgelised, kui vaadata kõiki neid väljaütlemisi, mida Jüri Ratase koalitsioonipartner on öelnud. "On öelnud, et Jüri Ratas on Kremli viigileht. Nädal aega pärast neid väljaütlemisi tegi Jüri Ratas nendega valitsuse."

Kallase hinnangul ei ole tema sõnavõtt kuidagi seotud valitsuse püsimajäämise tsementeerimisega. "See valitsus on koos ka väga objektiivsetel asjaoludel. Isamaa on selles valitsuses nii kaua, kui nad saavad pensionisüsteemi lõhutud. See objektiivne alus on neil olemas, enne seda nad sealt nagunii ära ei tule. EKRE-l on see ainus võimalus üldse olla valitsuses. Mina ei ole rünnanud, ma vastasin küsimusele, kas ma olen valmis minema Jüri Ratase poolt juhitavasse valitsusse, et ei ole, ta on peaministrina kõikidest põhimõtetest loobunud ja ma nii ei saa. Minul on mingid põhimõtted," lausus Kallas.

Ta tõi veelkorra välja, et kui Mart ja Martin Helme said valitsusse nädal aega pärast seda, kui nad ütlesid, et Jüri Ratas on Kremli viigileht. "See on veidi silmakirjalik ja Ratase solvumine on pisut teeseldud ja väga valikuline."

Ühtlasi märkis Kallas, et tähelepanuta ei saa jätta poliitikute ütlusi siis, kui rünnatakse inimgruppe ja vähemusi või õõnestatakse õigusriiki, kuid olulisem on rääkida sisulistel teemadel, mis Eesti inimeste elu päriselt mõjutavad.